För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan
Elektriker som sitter ned i en miljö av betong

Sjukdom och sjukskrivning

Om du blir sjuk är det viktigt att du känner till både dina rättigheter och skyldigheter som anställd. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid kortare sjukdom och vid sjukskrivning.

Lön när du är sjuk – så här fungerar det

Sjuklön

Om du är skulle bli sjuk har du rätt till sjuklön under de första 14 dagarna, med undantag för en karensdag. Sjuklön är den ersättning du får av din arbetsgivare istället för lön när du är sjuk och den betalas av arbetsgivaren för sjukdag 2–14.

Från och med dag 8 av din sjukdom måste du lämna ett sjukintyg från en läkare, ett läkarintyg, till din arbetsgivare om du fortfarande är sjuk för att ha fortsatt rätt till sjuklön.

 

Vid sjukdom längre än 14 dagar

Om du fortfarande är sjuk efter 14 dagar kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan från sjukdag 15. Läs mer om sjukpenning hos Försäkringskassan:

Sjukpenning för anställda

Om du är sjuk i längre än 14 dagar kan du kontakta Elektrikerna för att få råd och stöd. Det kan till exempel finnas försäkringar eller annan hjälp som du kan få om du skulle bli sjukskriven längre än två veckor.

 

Sjukdom i mer än 180 dagar 

Bedömning av arbetsförmåga: arbetsgivaren ska, tillsammans med dig som varit eller är sjukskriven, bedöma om det är möjligt att återgå till tidigare arbetsuppgifter.

Om det inte fungerar: arbetsgivaren ska undersöka om arbetsuppgifterna kan anpassas till dig eller om andra uppgifter inom företaget passar bättre för din situation.

Om en anpassning av arbetsuppgifter inte kan göras: Försäkringskassan gör en bedömning av om du kan arbeta med eller inom ett annat yrke på arbetsmarkanden. Om du tackar nej till ett erbjudet arbete kan du förlora din rätt till sjukpenning.

 

Indragen sjukpenning – så här fungerar det

Om du har en anställning och Försäkringskassan beslutar att dra in din sjukpenning måste du vända dig till din arbetsgivare. Du måste även återgå till din arbetsplats. 

Det här behöver du göra från och med den första dagen som din sjukpenning blivit indragen. Annars riskerar du att bli nollklassad, vilket innebär att du inte längre har någon sjukpenninggrundad inkomst, SGI. Indragen sjukpenning påverkar även din rätt till andra ersättningar, som föräldrapenning och rehabiliteringspenning.

Om din sjukpenning från Försäkringskassan dras in kan du kontakta Elektrikerna för att få råd och stöd.

 

Du kan få råd eller stöd av facket

Oavsett om du har drabbats av sjukdom eller om du har skadat dig kan du alltid prata med facket för att få hjälp, stöd och råd.

Du kan prata med:

  • En förtroendevald i din avdelning
  • Skyddsombudet på din arbetsplats
  • Elektrikernas medlemsservice Kontakten

Senast uppdaterat: 12 november 2024

Relaterade ämnen

  • SkyddsombudSom skyddsombud har du fått dina arbetskamraters förtroende att föra deras talan i olika arbetsmiljöfrågor. Uppdraget som skyddsombud är ett livsviktigt uppdrag och som skyddsombud har du en av de absolut viktigaste rollerna i Elektrikerna.
  • Broschyrer och material om arbetsmiljöHär hittar du en samling av broschyrer och annat material som på olika sätt rör arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Materialet på sidan är indelat efter olika arbetsmiljöområden.
  • ElsäkerhetAtt skapa elsäkerhet på jobbet är en livsviktig arbetsmiljöfråga. Genom att arbeta förebyggande med elsäkerhet kan du göra din och dina kollegors arbetsmiljö mer säker.