För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan
Arbetande elektriker som står vid ett proppskåp

Deltidspension

Deltidspension ger dig möjlighet att trappa ner arbetstiden inför din pension. Här får du information om hur du ansöker och vad som är viktigt att tänka på.

Vad är deltidspension?

Deltidspension innebär att du kan minska din arbetstid och samtidigt börja ta ut en del av din pension. Deltidspension är en bra möjlighet för dig som vill fortsätta jobba men gå ner i tid, för att skapa en mjukare övergång från arbetsliv till livet som pensionär. 

 

Vem kan ansöka om deltidspension?

Möjligheten till deltidspension kan variera beroende på vilket kollektivavtal du jobbar på.

I 2023 års avtalsrörelse förhandlade Elektrikerna fram möjligheten att ta ut deltidspension från 60 års ålder för dig som jobbar på något kollektivavtalen Kraftverksavtalet eller TKE-avtalet.

Du som jobbar på Kraftverksavtalet eller TKE-avtalet har möjlighet att ansöka om deltidspension från 62 års ålder. 

Om du jobbar på något av Elektrikernas andra kollektivavtal och vill veta mer, prata med din arbetsgivare eller med vår medlemsservice Kontakten.

 

Hur påverkar deltidspension din framtida pension?

Att ta ut deltidspension innebär att du börjar använda en del av ditt pensionskapital tidigare, vilket kan påverka din totala pension. Det är därför viktigt att du som överväger att ta ut deltidspension planerar noggrant och förstår hur uttagande av deltidspension kan påverka din pension på lång sikt.  

 

Så här ansöker du om deltidspension

  1. Prata med din arbetsgivare. Ni behöver vara överens om att minska din arbetstid.
  2. Kontakta din pensionsförvaltare. Informera din pensionsförvaltare om din planerade arbetstid och vilket startdatum du önskar börjar ta ut deltidspension. Om du inte vet var du har placerat din pension kan du gå in på till exempel Foras hemsida för att ta reda på det.
  3. Planera i god tid. Se till att ansöka om uttag av deltidspension i god tid, så att utbetalningarna startar när du önskar.

 

Villkor för deltidspension

Om du funderar på att ta ut deltidspension och vill veta mer om vilka villkor som gäller, kontakta det eller de pensionsbolag som förvaltar dina pensionspengar. Olika förvaltningsföretag har olika villkor för vad som gäller vid deltidspension.

Det här gäller hos AMF och Folksam

Senast uppdaterat: 18 november 2024