För dig som är lärare
Som yrkeslärare spelar du en avgörande roll i att förbereda Sveriges framtida elektriker för arbetslivet. Här har vi samlat information som kan vara bra för dig som är lärare att känna till.
Fackligt medlemskap för studerande
Svenska Elektrikerförbundet, Elektrikerna, organiserar drygt 21 000 medlemmar och erbjuder ett gratis studerandemedlemskap för personer som utbildar sig till elektriker. Elever som går El- och energiprogrammet på gymnasiet kan alltså bli studerandemedlemmar i Elektrikerna helt kostnadsfritt.
Du kan hjälpa dina elever att ta det första steget in i elbranschen genom att tipsa dem om Elektrikernas studerandemedlemskap.
I Elektrikernas studerandemedlemskap ingår:
- Fri rådgivning från facket.
- Rabatter och erbjudanden via LO Mervärde för studerande.
- Elektrikernas medlemstidning Tidningen Elektrikern, som varje månad skickas hem till den som är medlem.
- Tillgång till Mina sidor på Elektrikernas webbplats.
Skolinformation av facket
Elektrikerna besöker regelbundet gymnasieskolor som har El- och energiprogrammet. Elektrikerna genomför besök i skolor för att informera elever om:
- Den svenska modellen
- Kollekitvavtal
- Vad som gäller under lärlingstiden
- Anställningsvillkor
Vårt fokus ligger framför allt på att träffa elever i årskurs 3 inför deras första steg ut på arbetsmarknaden.
Kontakta gärna Elektrikerna om du är lärare och vill boka in ett besök av någon av våra skolinformatörer.
Bra att veta om lärlingstiden och anställningsvillkor
Som lärare kan du få frågor om vad som gäller för lärlingar och lärlingsanställningar. Du kan till exempel få frågor om lärlingstiden, anställningsvillkor, löner och certifikat.
Lärlingstiden och lägstalöner
Alla regler för lärlingar finns i Elektrikernas kollektivavtal Installationsavtalet. Reglerna är framtagna av Elektrikerna och bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen, genom deras gemensamma organ Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.
Lärlingstiden delas upp i två perioder med stigande lön:
- Period 1 (0–720 timmar)
Lägsta lön: 16 395 kr/månad (från 2024-05-01) - Period 2 (721–1 600 timmar)
Lägsta lön: 18 987 kr/månad (från 2024-05-01).
Hur mycket en lärling ska tjäna som längst är specificerat i Installationsavtalet.
Du kan hitta det här:
Anställning och prövotid
- Lärlingen ska ha en tillsvidareanställning.
- De första 720 timmarna av lärlingstiden är en ömsesidig prövotid (det är alltså ingen provanställning).
När eleven är klar med sin utbildning och med lärlingstimmarna är det dags för certifiering. Den dag när det är klart blir även elevens 1:a års montörsdag. Det är detta datum som kommer att stå på certifikatet. Lön som 1:a års montör ska då betalas ut till eleven.
Certifikat
För att kunna ansöka om och få ett ECY-certifikat är det att krav att det företag där eleven arbetar omfattas av kollektivavtalet Installationsavtalet. Därför är det viktigt att i förväg ta reda på om arbetsplatsen där eleven får jobb har kollektivavtal.
De elever som går en branschanpassad utbildning på ett ETG College får möjlighet att avsluta sin utbildning med ett speciellt examensprov. Om eleven klarar examensprovet och övriga krav enligt ETG College så går man ut skolan med ett godkänt ECY-certifikat och man ska då inte anställas som lärling.
Du kan enkelt ta reda på om ett företag har kollektivavtal genom att använda verktyget Kollektivavtalskollen.
Registrering i KUB
Arbetsgivaren måste registrera lärlingen i det digitala systemet KUB, som är ett system för hantering och administration av lärlingar.
Undervisningsmaterial för lärare
Elektrikerna har tillsammans med bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen ett pågående samarbete för ökad jämställdhet och inkludering i elbranschen som går under namnet Upplyst.
Upplyst finns för att både facket och arbetsgivarna ser ett behov av att förändra el- och elteknikbranschen för att göra den mer inkluderande för alla.
På Upplysts hemsida kan du som är lärare hitta undervisningsmaterial och material för lärarhandledning, för att starta samtal om jämlikhet, jämställdhet och tolerans i klassrummet.
Elektrikernas sociala medier och nätverk
Dina elever kan fortsätta att lära sig mer om branschen och facket genom att följa Elektrikernas sociala medier:
Efter våra skolbesök kan elever som är intresserade engagera sig i Elektrikernas verksamhet för unga eller i Unga Elektriker eller ELQvinnorna:
Senast uppdaterat: 10 januari 2025
Relaterade ämnen
- Så här fungerar KUBNär du har fått en anställning och är lärling ska din arbetsgivare registrera dig i ett system som heter KUB. Här kan du lära dig mer om vad KUB är och hur registrering i KUB fungerar.
- Bra att veta som lärlingOm du har fått din första anställning efter din utbildning till att bli elektriker och om företaget där du arbetar har kollektivavtalet Installationsavtalet, då är du lärling! Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig och om saker som är bra att veta som lärling.
- Tips inför ditt första jobb Att ta steget in i elbranschen är både spännande och spelar roll för din framtida karriär som elektriker. Här kan du läsa mer om vad som gäller och löner som lärling, samt råd och tips för att lyckas med din första anställning.