Bra att veta som lärling
Om du har fått din första anställning efter din utbildning till att bli elektriker och om företaget där du arbetar har kollektivavtalet Installationsavtalet, då är du lärling! Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig och om saker som är bra att veta som lärling.
Så här fungerar lärlingstiden
När du går en utbildning för att bli elektriker får du grundläggande utbildning, som både är teoretisk och praktisk. När du är lärling praktiserar du dina kunskaper på en arbetsplats samtidigt som du får vägledning på jobbet av en handledare.
Normalt sett är lärlingstiden 1 600 timmar, varav de första 720 timmarna är ömsesidig prövotid.
Din lärlingstid ska innehålla olika moment och vara så varierad som möjligt.
Löner för lärlingar
Lärlingstiden delas i två delar och vilken lägsta lön du har rätt till enligt kollektivavtalet Installationsavtalet beror på hur många timmar du har jobbat.
- Period 1: 0–720 timmar
Enligt Installationsavtalet är lägstalönen för en lärling 16 395 kr/månad från från 2024-05-01. - Period 2: 721 timmar – tills dess att lärlingstiden är klar, vanligtvis 1600 timmar
Enligt Installationsavtalet är lägstalönen 18 987 kr/månad från 2024-05-01.
Vem kan anställas som lärling?
- Du som har läst El- och energiprogrammet på gymnasiet.
- Du som har läst en vuxelutbildning med kurser som motsvarar gymnasieskolans el- och energiprogram.
- Du som har läst elkraftteknisk YH-utbildning.
När du har fått en anställning
Så snart som möjligt efter att du har fått en anställning ska din arbetsgivare registrera dig som lärling i ett system som heter KUB.
KUB används för att hantera och administrera lärlingar som jobbar på kollektivavtalet Installationsavtalet.
Läs mer om KUB och hur systemet fungerar
Regler för lärlingsanställningar
Alla regler för anställningar av lärlingar finns reglerade i kollektivavtalet Installationsavtalet, som är Elektrikernas kollektivavtal.
Reglerna i Installationsavtalet har gemensamt beslutats om av Elektrikerna och bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen, som tillsammans bildar Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.
Läs mer hos Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY
Kollektivavtal är en förutsättning för att du ska få ditt certifikat
Ett ECY-certifikat är ett bevis på att du har klarat en teoretisk och praktisk utbildning som branschen godkänt.
Innan du börjar jobba på ett företag som lärling är det viktigt att du kontrollerar att företaget har kollektivavtal med Elektrikerna, eftersom det är ett krav för att du ska få tillgodräkna lärlingstiden.
För att kunna ansöka om och få ett ECY-certifikat är det ett krav att det företag där du gör din lärlingstid omfattas av kollektivavtalet Installationsavtalet.
Du kan använda Kollektivavtalskollen för att ta reda på om ett företag har kollektivavtal med Elektrikerna.
Läs mer om hur du ansöker om certifikat
Senast uppdaterat: 17 januari 2025
Relaterade ämnen
- Så här fungerar KUBNär du har fått en anställning och är lärling ska din arbetsgivare registrera dig i ett system som heter KUB. Här kan du lära dig mer om vad KUB är och hur registrering i KUB fungerar.
- För dig som är lärare Som yrkeslärare spelar du en avgörande roll i att förbereda Sveriges framtida elektriker för arbetslivet. Här har vi samlat information som kan vara bra för dig som är lärare att känna till.
- Tips inför ditt första jobb Att ta steget in i elbranschen är både spännande och spelar roll för din framtida karriär som elektriker. Här kan du läsa mer om vad som gäller och löner som lärling, samt råd och tips för att lyckas med din första anställning.