Konflikt och strejk
Fackförbund och arbetsgivarorganisationer kan varsla den andra parten om konflikt, till exempel strejk eller lockout. På den här sidan hittar du information om hur det kan gå till och vad som gäller för dig som medlem om det händer.
Varför gå ut i strejk?
Rätten att strejka är skyddad i grundlagen och har därmed ett starkt stöd från staten.
Den svenska arbetsmarknaden är ordnad och strejkdagarna är få, även ur ett internationellt perspektiv. Det beror på att löntagare och arbetsgivare är välorganiserade genom fackförbund och arbetsgivarorganisationer, vilket gör att man ofta löser problem utan att behöva gå ut i strejk.
Traditionellt sett försöker båda parterna undvika konflikter. Men ibland kan förhandlingsläget bli låst. Att ta till konflikt, till exempel genom att strejka, kan då behövas för att bryta det låsta läget.
Arbetsgivarna lyssnar inte på oss för att de är snälla utan för att vi är många. Antalet medlemmar och vår konfliktstyrka är avgörande för att vi ska få till bra arbetsvillkor och kunna stoppa arbetsgivarnas försämringar.
Hur välorganiserade vi i facket är avgör hur fort det låsta läget bryts. Tvingas vi ut i strejk tvekar vi inte och då är det viktigt att du och alla medlemmar i Elektrikerna ger strejken sitt fulla stöd.
Så här fungerar konflikter
Checklista vid strejk för dig som är medlem
Konfliktersättning
Har du frågor eller behöver hjälp?
Hör gärna av dig till Elektrikernas medlemsservice Kontakten om du behöver hjälp. Vi finns här för att hjälpa dig!
Telefon: 0771-10 14 00
E-post: kontakten@sef.se
Senast uppdaterat: 23 april 2025