För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan
Flödesschema som visar den svenska modellen, dess parter och hur den fungerar

Den svenska modellen

I Sverige bestäms löner och anställningsvillkor genom den svenska modellen. Det betyder att det är fackförbund och arbetsgivare som tillsammans förhandlar fram kollektivavtal. Här kan du lära dig mer om den svenska modellen, vad den innebär för arbetsmarknaden i Sverige. och om kollektivavtal.

Vad innebär den svenska modellen?

Den svenska modellen innebär att fackförbund och arbetsgivare tillsammans förhandlar fram kollektivavtal, som reglerar vilka regler som ska gälla. Genom den svenska modellen skapas ordning och reda på arbetsmarknaden, och både anställda och arbetsgivare kan känna sig säkra på vad det är som gäller. Den svenska modellen är unik för arbetsmarknaden i Sverige. 

En viktig del i den svenska modellen är att löner och trygghet på arbetsmarknaden sköts genom förhandlingar mellan fackföreningar och arbetsgivare, som ofta kallas arbetsmarknadens parter. Det arbetsmarknadens parter som kommer överens om vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla och det skrivs ned i ett kollektivavtal. 

 

Varför är kollektivavtal viktiga?

Kollektivavtal ger anställda rättvisa och förutsägbara villkor. Utan dessa avtal skulle arbetsgivaren ensidigt och godtyckligt kunna sätta regler för löner och arbetsmiljö. Kollektivavtal säkerställer att anställda har bättre villkor än de minimikrav som regleras av svensk lagstiftning.

Kollektivavtal reglerar bland annat:

  • Löner: i Sverige finns ingen lagstadgad minimilön utan löner regleras ofta i kollektivavtal.
  • Arbetstid
  • Semesterersättning
  • Pension och försäkringar
  • Arbetsmiljö

Fackförbund och arbetsgivare tar tillsammans ansvar för att kollektivavtalen följs.

 

Historien bakom den svenska modellen

Fram till början av 1930-talet rådde kaos på arbetsmarknaden. Arbetstagare tampades med usla anställningsvillkor och brist på regler för ledighet och lön. Strejker var därför vanligt förekommande i Sverige.

För att få bukt med problemen bestämde sig Landsorganisationen i Sverige, LO, och Svenska Arbetsgivareföreningen, som idag är Svenskt Näringsliv, för att träffas.

Mötet mellan LO och Svenska Arbetsgivareföreningen ägde rum i Saltsjöbaden utanför Stockholm år 1938. Det avtal som slöts under mötet kallas för Saltsjöbadsavtalet. Mycket av det som står i Saltsjöbadsavtalet gäller än idag och avtalet kan sägas vara grunden för den svenska modellen. Det är i synnerhet tre principer som är speciella med Saltsjöbadet:

Saltsjöbadens tre principer:

  1. Rätten att strejka
    Avtalet reglerar när strejker är tillåtna och när fredsplikt råder. Strejkrätten är dessutom grundlagsskyddad.
  2. Kollektivavtal
    Avtalet fastställer att arbetsmarknadens parter (fackförbund och arbetsgivarorganisationer) som själva bestämmer villkoren för arbetsmarknaden utan politisk inblandning. Detta inkluderar regler för arbetstid, löner, semester och pension.
  3. Rätten att organisera sig
    Avtalet bekräftar både arbetsgivares och arbetstagares rätt att organisera sig, vilket gör fackförbund och arbetsgivarorganisationer centrala för modellen.

 

Fackförbundens och arbetsgivarnas organisationer 

Fackförbund
De flesta fackförbund i Sverige är med i någon av de tre stora centralorganisationerna LO, Saco eller TCO. Elektrikerna är med i LO tillsammans. Tjänstemän organiseras ofta av TCO och akademiker av Saco.

 

Arbetsgivare
De flesta arbetsgivarorganisationer är med i Svenskt Näringsliv eller andra branschspecifika organisationer, till exempel Arbetsgivarverket eller Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

Elektrikernas motparter är arbetsgivarorganisationer så som Installatörsföretagen och EnergiFöretagens Arbetsgivareförening.

Flödesschema som visar den svenska modellen, dess parter och aktörer och hur modellen fungerar

Ditt medlemskap i facket gör skillnad

Den svenska modellen fungerar bara om tillräckligt många är med i facket. Genom ditt medlemskap är du med och bidrar:

  • Du stärker fackets förmåga att förhandla fram bra kollektivavtal.
  • Du skyddar du dina egna och dina kollegors rättigheter.
  • Du bidrar till stabilitet och trygghet på arbetsmarknaden.

Lär dig mer om fördelarna med kollektivavtal

Att en arbetsgivare har kollektivavtal är en garanti för att de som är anställda har schyssta arbetsvillkor, löner och andra rättigheter på jobbet.

Läs mer om fördelarna med kollektivavtal

Senast uppdaterat: 12 november 2024

Relaterade ämnen

  • Reseregler enligt InstallationsavtaletDu som är elektriker och jobbar på Installationsavtalet omfattas av särskilda reseregler enligt ditt kollektivavtal. Här kan du läsa mer om resereglerna.
  • Det här har du rätt tillNär du jobbar på något av Elektrikernas kollektivavtal har du rätt till många olika saker. Här berättar vi mer om några av dina rättigheter enligt våra kollektivavtal.
  • Kollektivavtal för framtidenFrån och med 2022 satsar vi långsiktigt på tre särskilda utvecklingsområden för våra kollektivavtal: kortare arbetstid, bättre pension och mer kompetensutveckling.