Framtiden för elektriker
Våren 2021 bjöds medlemmar och förtroendevalda i Elektrikerna in till en diskussion om utmaningar som elektriker står inför fram till 2030. Arbetet resulterade i en rapport med trender och idéförslag. Här presenterar vi 28 trender som kan komma att påverka ditt yrkesliv som elektriker.
28 trender som kan komma att påverka ditt yrkesliv som elektriker
1. Allt blir beroende av el när samhället klimatanpassas
Sverige satsar på att bli fossilfritt till 2045. Industrin, handeln och transportsektorn kommer att behöva mer el – vilket gör elektriker avgörande för omställningen.
2. Upprustningen av stamnätet
Sverige har ett av Europas äldsta stamnät och det behöver rustas upp och byggas ut. Att få tillstånd till att utvidga stamnätet tar normalt upp till tio år. Med processen är för långsamt för att vi ska klara klimatmålen. Därför pågår febril aktivitet för att skynda på tillståndsprocesserna och sätta igång investeringarna.
3. Trygg elförsörjning blir viktigare
Den gröna omställningen kommer att innebära ett ökat behov av el i Sverige. För att trygga elförsörjningen behöver el produceras och distribueras dit behoven finns. Elförsörjningen behöver vara flexibel men också så pass pålitlig att industrier och näringsverksamhet vågar etableras och utvecklas. Redan nu har det uppstått kapacitetsbrist i södra Sverige och när elen inte räcker till uteblir investeringar som kan skapa tusentals jobb – samtidigt som elpriserna skjuter i höjden.
4. Samordning och helhetssyn är en förutsättning för ett hållbart elnät
När elnätet byggs ut och byggs ihop krävs helhetssyn och samordning. Både Norden och Europa satsar därför på gemensam planering för att få investeringarna att gå i takt, nationellt, regionalt och lokalt.
5. Utvecklingen av smartare städer kräver elektriker
När städer ska bli ”smarta” skapas innovativ teknik och system som bidrar till att ställa om och optimera energianvändningen. Solceller, energilagring och automatiserade lösningar skapar nya arbetsuppgifter för elektriker.
6. Satsning på innovation inom energisektorn
Energisektorn står för den största delen av de globala utsläpp som påverkar klimatet. För att effektivisera energisystemet krävs nya lösningar för elektrifiering, energilagring och digitalisering. Detta kommer att kräva kunniga elektriker.
7. Ökade säkerhetsrisker vid fler uppkopplade system
Samhällets beroende av digitala lösningar gör elsystemen mer sårbara för cyberattacker och driftstörningar.
8. Stort behov av elektriker
Sverige behöver tusentals fler elektriker de närmaste åren. Arbetsförmedlingen spår goda möjligheter till jobb.
9. Problem med matchning av arbetskraft
I norr växer efterfrågan på elektriker snabbare än tillgången på utbildad personal.
10. Utmaningar i att locka nya elektriker
Elbranschen har länge kämpat med att locka fler personer till yrket, särskilt kvinnor och unga tjejer. En bidragande orsak är att delar av branschen fortfarande präglas av en jargong och kultur som kan kännas exkluderande. Detta riskerar att stöta bort både personer som inte känner sig hemma i den miljön. Problemet som uppstår är inte bara en kulturfråga för branschen utan också en rekryteringsfråga eftersom inflödet av nya elektriker bromsas. För att säkra framtidens kompetens behöver vår bransch bli mer inkluderande, för att alla ska känna sig välkomna, respekterade och delaktiga.
11. Inhyrd personal ökar
Sedan bemanningsbranschen etablerades på 90-talet har den bara vuxit. Inget tyder på någon avmattning. Snarare tvärtom. Så länge det finns ett underskott på elektriker i Sverige kommer bemanningslösningar från andra länder att öka.
12. Stress och tidspress får fler att byta jobb
Byggbranschen har krav på sig att producera bostäder billigare och snabbare. Byggtiderna pressas och kommer att pressas ytterligare. Det får elektriker att söka sig vidare till andra jobb eller arbetsuppgifter efter några år i branschen.
13. Fler skadas och dör på jobbet
Var sjätte dag dör en människa i en olycka på jobbet. Statistiken visar att det är bland unga som dödsolyckor och allvarliga arbetsskador har ökat. En orsak är den ökade stressen som många upplever. Negativ stress kan även leda till följdsjukdomar.
14. Förändrade krav
Med en löpande teknisk utveckling ökar också kraven på att kunna läsa in, arbeta med, analysera, utveckla och resonera med hjälp av data. Särskilt när arbeten ska planeras, tidsbestämmas, säkerhetsbedömmas och kvalitetssäkras i samverkan med andra yrkeskategorier.
15. Självförvaltning blir viktigare
Med en ökad individualisering i samhället förändras synen på vad som krävs för att nå framgång i arbetslivet. Kravet ökar på att individen själv tar initiativ till att utveckla sitt kunnande och kompetens.
16. En ny generation ställer krav på social hållbarhet
Runt 2030 kommer de som idag är i tjugo-, trettio-års åldern att dominera arbetsmarknaden. Det är en generation som kräver att jobben även är socialt hållbara. De ställer alla som har makt till svars, avkräver ansvarstagande och utmanar attityder och jargonger som hör gårdagen till.
17. Byggbranschen industrialiseras
Industrialisering av byggbranschen anses utgöra en avgörande konkurrensfördel i kampen om de stora projekten. Intresset är stort bland de stora aktörerna, men i övriga branschen är intresset svalare, kanske rent av motsträvigt. Ett industriellt språng kräver stora investeringar och de företag som har ekonomiska muskler är få. Digitalisering och användandet av AI i byggprocessen kräver dessutom att ett gemensamt digitalt språk etableras i branschen. Därför uppskattas utvecklingen ske i en långsammare takt men med digitalisering som prioritet.
18. Skyddsombudens roll allt viktigare
Men ökad tidspress och en allt längre kedja av kontrakterade underleverantörer, ägnas allt mindre tid till arbetsmiljö och arbetsskydd. Etablerade kunskap och rutiner går förlorade på arbetsplatsen och gör Skyddsombudens roll blir allt viktigare.
19. Utbildning riskerar att halka efter
Skolan och andra aktörer som erbjuder utbildningar har svårt att hänga med när tekniken utvecklas. Att ligga före utvecklingen är ännu svårare. Det råder idag brist på lärare med framtidskompetens.
20. Enklare installationer får fler att göra mer
"Plug-and-play"-teknik gör det enklare för andra yrkesgrupper och privatpersoner att utföra enklare installationer, som tidigare enbart har varit elektrikers jobb.
21. Kompetensglidning skapar fackliga gråzoner
Krav på högre kunskap och kompetensöverskridande behov mellan närliggande arbetsområden som till exempel installation av elnätet likväl som av digitala nätverk och övervakningssystem, bäddar för sammanslagning eller konkurrens mellan olika fackförbund och avtalsområden.
22. Arbetslag ersätter traditionella yrkesroller
Gränserna mellan olika yrkesgrupper suddas ut när elinstallationer, IT och smarta system kopplas ihop.
23. Ny teknik breddar yrket och uppmuntrar specialisering
Larm, övervakning och säkerhetssystem, data och IT-lösningar, solceller, villa-batterier, laddstolpar – listan kan göras lång på teknik som en elektriker ska behärska. Arbetsgivare väljer att antingen specialisera sig på ett område för att maximera sin förmåga att penetrera marknaden eller bredda sitt erbjudande för att kunna ta de jobb som erbjuds.
24. Solfarmare och hemmasnickare vill kunna installera själva
Med "hemmafixartrenden" önskar allt fler att göra allt mer. Idag har varannan man eller 32 procent av alla svenskar utfört en elinstallation utan behörighet. Det skapar en marknad för tekniska lösningar som gör det lätt att göra rätt. Det har också ökat antalet olyckor och bränder kopplat till el.
25. Upphandlingar får konkurrensen att hårdna
Byggandet av smarta städer, upprustning och utbyggnad av stamnätet och elektrifiering av vägar lär skapa en våg av entreprenadupphandlingar, både från myndigheter, regioner och företag.
26. Konsumenten blir producent
När fler installerar solceller öppnas en ny köp-och-säljmarknad på mikronivå. Fler energibolag räknar med att växelverka kring elanvändning med mikrolösningar i villakvarter och enskilda verksamheter.
27. EU vill öka energisamarbetet och få grepp på lönebildningen
Energiunionen har fastlagt att alla inom EU ska ha tillgång till prisvärd ren energi. Med fler direktiv riktat till energibranschen, ökad utbyggnad mellan länder och med en översyn av lönesättning hoppas man kunna harmonisera Europa på energiområdet likväl som arbetsmarknaden.
28. Lagstiftad grundtrygghet
De ökade sociala klyftorna och arbetslösheten i Europa tvingar fram lagstiftad grundtrygghet för alla medborgare. Något som också kan komma att gälla Sverige
Rapport: Elektriker 2030
Rapporten "Elektriker 2030" är en spaning om hur yrket som elektriker kan påverkas av förändringar i omvärlden och vad medlemmar i Elektrikerna vill göra åt det. Rapporten skrevs år 2021.
Ladda ner
Senast uppdaterat: 13 mars 2025
Relaterade ämnen
- Validera din yrkeskunskapValidering innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda. Det gäller både kunskaper som du har skaffat dig genom studier, i arbetslivet och i vardagen.
- Så här blir du elektrikerDet finns flera vägar in i elbranschen – oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller vill byta karriär. Här får du en översikt över de olika utbildningsalternativen och vad de innebär.
- Att jobba som elektrikerVill du ha ett jobb där du får jobba praktiskt, lösa problem och vara med och bygga samhället? Att jobba som elektriker ger dig alla dessa möjligheter – och mycket mer!