För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan

Broschyrer och material om arbetsmiljö

Här hittar du en samling av broschyrer och annat material som på olika sätt rör arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Materialet på sidan är indelat efter olika arbetsmiljöområden.

Elsäkerhet

Här hittar du material som på olika sätt berör elsäkerhet.

  • Broschyr: Elsäkerhetsledare

    En elsäkerhetsledare utses när det är fler än en montör på en arbetsplats där det finns risker med el. Elsäkerhetsledaren har i uppdrag att se till att alla vet rutinerna för att jobba på ett sätt som är elsäkert på arbetsplatsen. I broschyren "Elsäkerhetsledare" kan du ta del av frågor och svar om tillämpningen av Installationsavtalets överenskommelse.

    Ladda ner
  • Broschyr: Montör med kontrolluppgift

    En montör med kontrolluppgift kan utses av ett installationsföretag. Montören med kontrolluppgift har i uppgift att genomföra den övergripande och slutliga kontrollen av en elinstallation, där fler än en montör har utfört installationsarbetet. I broschyren ”Montör med kontrolluppgift” kan du ta del av frågor och svar om tillämpningen av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten enligt bilaga 8 i Installationsavtalet.

    Ladda ner
  • Broschyr: Vägledning vid elolycka

    I broschyren ”Vägledning vid elolycka” hittar du kortfattad information om vad som är viktigt att tänka på om en elolycka inträffar. Broschyren innehåller även information om vad som är bra att tänka på efter en elolycka och hur man kan arbeta förebyggande. Broschyren gjordes 2017 av Elsäkerhetsverket, Installatörsföretagen och Elektrikerna.

    Ladda ner
  • Handbok: Arbete vid risk för elektrisk fara

    I handboken ”Arbete vid risk för elektrisk fara” beskrivs hur du skapar goda förutsättningar för ett säkert arbete. I handboken förtydligar Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket vilket ansvar arbetsgivaren har för att skapa en säker arbetsmiljö. I handboken beskrivs även vilket ansvar innehavaren har för en anläggning.

    Ladda ner

Stegar och fallolyckor

Här hittar du material som rör stegar och fallolyckor.

  • Broschyr: Möt människorna bakom olycksstatistiken

    Broschyren ”Möt människorna bakom olycksstatistiken” är en broschyr om fallolyckor. Ta del av vittnesmål om fallolyckor, för att lära dig mer om hur lätt det är att råka ut för en fallolycka och vilka konsekvenser en fallolycka kan leda till.

    Ladda ner
  • Broschyr: Stegar och fallolyckor

    Broschyren ”Stegar och fallolyckor” innehåller information om vad som kan vara bra att tänka på och känna till vid arbeten som involverar stegar.

    Ladda ner

Graviditet och amning

Här hittar du material som rör graviditet och/eller amning.

  • Broschyr: Gravid eller ammande på jobbet

    Broschyren ”Gravid eller ammande på jobbet” innehåller information till dig som är gravid eller ammande, arbetsgivare eller skyddsombud om vilka risker som är särskilt viktiga att tänka på vid graviditet eller amning – och hur riskerna kan undvikas eller åtgärdas.

    Ladda ner
  • Mall för riskbedömning och handlingsplan

    Det här är en mall för riskbedömning och handlingsplan vid graviditet eller amning som kan användas och fyllas i av den som är gravid eller ammar, arbetsgivare och skyddsombud.

    Ladda ner
  • Broschyr: Graviditet, amning och mens

    Broschyren "Graviditet, amning och mens – en skrift för dig som jobbar med arbetsmiljö i byggsektorn" innehåller information om graviditet, amning och mens. Den är främst till för dig som är arbetsgivare, skyddsombud eller för dig som på annat sätt påverkar arbetsmiljön i byggsektorn. Broschyren har tagits fram av Prevent, som är en ideell organisation som ägs av LO, Svenskt Näringsliv och PTK.

    Ladda ner

Hälsofarligt damm och asbest

Här hittar du material som rör hälsofarligt damm och asbest.

  • Broschyr: Damm – om riskerna på din arbetsplats

    Tillsammans med de andra fackförbunden inom samarbetet 6F har Elektrikerna skapat en broschyr om riskerna med hälsofarligt damm. I broschyren ”Damm – om riskerna på din arbetsplats” beskriver vi det som många år av forskning, rapporter och mätningar har visat på.

    Ladda ner
  • Broschyr: Bli asbestsmart

    Tillsammans med de andra fackförbunden inom samarbetet 6F har Elektrikerna skapat en broschyr om riskerna med asbest för alla som arbetar vid eller på byggarbetsplatser. I broschyren ”Bli asbestsmart” beskrivs varför asbest är farligt samt vad du kan tänka på och göra när du misstänker asbest på din arbetsplats.

    Ladda ner
  • Brochure: Wise up about asbestos

    Together with the other trade unions in the 6F collaboration, Elektrikerna has created a brochure about the risks of asbestos for everyone working at or on construction sites. The brochure, 'Get Asbestos Smart', explains why asbestos is dangerous and what you should keep in mind and do if you suspect asbestos at your workplace.

    Ladda ner
  • Brochure: Dust – the risks at your workplace

    Together with the other trade unions in the 6F collaboration, Elektrikerna has created a brochure about the risks of hazardous dust. In the brochure ‘Dust – the risks at your workplace’, we describe what many years of research, reports, and measurements have shown.

    Ladda ner

Mens

Här hittar du material som rör mens.

  • Handbok: En MENSskligare elbransch

    I handboken ”En MENSskligare elbransch” kan du som är skyddsombud lära dig mer om hur mens och menshälsa är en arbetsmiljöfråga. I handboken får du information om hur brister i arbetsmiljön riskerar att påverka personer som har mens negativt och på vilket sätt mens och menshälsa hör ihop med ditt uppdrag som skyddsombud.

    Ladda ner
  • Checklista för skyddsrond

    Checklistan för skyddsrond kan användas när skyddsronder ska genomföras på en arbetsplats. Du som är skyddsombud har rätt att delta i skyddsronder på din arbetsplats, där arbetsmiljön ses över. Vid en sådan skyddsrond kan den här checklistan användas som ett verktyg för att göra en nulägesanalys, identifiera möjligheter till förbättringar samt för att skapa en bättre arbetsmiljö i förhållande till de behov som kommer av mens och menscykeln.

    Ladda ner
  • Affisch: En MENSkligare elbransch

    Affischen ”En MENSkligare elbransch” visar statistik över hur personer som har mens drabbas av hinder och utmaningar på jobbet. Affischen presenterar även information om mens som en arbetsmiljöfråga samt erbjuder tips på hur man kan bidra till att skapa en arbetsmiljö som tillgodoser menstruerande personers behov. Affischen går att skriva ut i A3 eller A4 för att till exempel sätta upp på anslagstavlor eller badrum på ditt jobb.

    Ladda ner
  • Flyer: MENSstegen

    Flyern "MENSstegen" presenterar de steg som behövs för att göra en arbetsplats mer anpassad och välkomnande för medarbetare som har mens. Skriv ut den och använd den för att öppna upp för samtal om hur ni kan göra er arbetsplats bättre för personer som menstruerar.

    Ladda ner

Skyddsombud

Här hittar du material som är till för skyddsombud.

  • Broschyr: Skyddsombudsboken

    Skyddsombudsboken är en handledning för dig som arbetar med arbetsmiljö.

    Ladda ner
  • Broschyr: Vad gäller vid kränkning av skyddsombud?

    Broschyren ”Vad gäller vid kränkning av skyddsombud?” är framtagen av LO och fackförbunden inom LO. Broschyren innehåller information om vad som gäller vid kränkning av skyddsombud och vilket skydd som finns för skyddsombud.

    Ladda ner
  • Broschyr: När och mot vem kan RSO ställa arbetsmiljökrav?

    Broschyren "När och mot vem kan RSO ställa arbetsmiljökrav?" är framtagen av LO och fackförbunden inom LO. Broschyren behandlar den juridiska grunden för de förbundsgemensamma frågorna om lag, avtal och tvist och vilket stöd som finns i lagstiftningen för olika situationer som kan uppkomma då ett regionalt skyddsombud ska verka på arbetsställen inom sitt verksamhetsområde.

    Ladda ner

Annat material om arbetsmiljö

  • Broschyr: Hissar och rulltrappor

    Broschyren ”Hissar och rulltrappor” är framtagen för att ge dig som arbetar med hissar och rulltrappor, din arbetsgivare och skyddsombud en vägledning i hur man arbetar på ett elsäkert sätt med hissar och rulltrappor.

    Ladda ner
  • Broschyr: Viktig information om du är eller blir sjuk/skadad

    Broschyren "Viktig information om du är eller blir sjuk/skadad" är en broschyr framtagen av LO, som innehåller information till dig som kan vara bra att känna till vid sjukdom eller skada.

    Ladda ner
  • Broschyr: Säkra eljobb – Välj rätt utrustning

    Broschyren ”Säkra eljobb - välj rätt utrusning” har tagits fram av Elektrikerna, Installatörsföretagen och arbetsmiljöorganisationen Prevent. Broschyren innehåller råd om vad man bör tänka på inför inköp av utrustning, under planeringen och hur man gör riskbedömning.

    Ladda ner
  • Rapport: Rapport från arbetsgrupp om säkerhet i servicebilar

    I avtalsförhandlingarna mellan Installatörsföretagen och Elektrikerna 2017 kom man överens om att gemensamt titta på fordon ut ifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Här kan du ta del av den rapport som skrevs 2017, om vad parterna gemensamt behöver fortsätta att arbeta med.

    Ladda ner

Senast uppdaterat: 27 mars 2025

Relaterade ämnen

  • SkyddsombudSom skyddsombud har du fått dina arbetskamraters förtroende att föra deras talan i olika arbetsmiljöfrågor. Uppdraget som skyddsombud är ett livsviktigt uppdrag och som skyddsombud har du en av de absolut viktigaste rollerna i Elektrikerna.
  • ElsäkerhetAtt skapa elsäkerhet på jobbet är en livsviktig arbetsmiljöfråga. Genom att arbeta förebyggande med elsäkerhet kan du göra din och dina kollegors arbetsmiljö mer säker.
  • Dålig arbetsmiljö – vad ska jag göra?Om du upplever att det finns brister i din arbetsmiljö eller om du upptäcker en risk ska du alltid ta kontakt med din närmsta chef i första hand. Du kan i andra hand vända dig till ditt skyddsombud.