Ordlista för Elektrikerna

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z
  • Å
  • Ä
  • Ö

6

6f

6F är ett samarbete mellan fackförbunden, Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas Förbund, Målarna och Seko.

A

ackordskontrollen

Ackordskontrollens ändamål är att i enlighet med gällande avtal bereda medlemmarna största möjliga ersättning för sitt arbete samt i övrigt utöva kontroll över att avtal och ackordsprislistor tillämpas. Ackordskontrollen ansvarar för att alla som betalar kontrollavgift, oavsett bostadsort eller anställningsort, får tillgång till ackordskontrollen. Ackordskontrollen ska dessutom följa utvecklingen inom förbundets arbetsområde samt samla de uppgifter om ändring av arbetssätt och material, som vid upprättande av nya prislistor och avtal kan erfordras.

avtalsrörelse

En avtalsrörelse är en återkommande händelse där arbetsmarknadens parter, arbetare och arbetsgivare, förhandlar fram nya avtal som reglerar löner och arbetsförhållanden.

C

centrala representantskapet

Centrala representantskapet har till uppgift att:  -  Ha tillsyn över styrelsens förvaltning.  -  Göra en årlig planering för organisationens verksamhet.  -  Förrätta de val och behandla de ärenden som anges i stadgarna § 17 mom. 6. -  Vara diskussionsforum och fatta beslut i andra viktiga frågor för vilka centrala representantskapet har kallats. Centrala representantskapets ledamöter är de av valkretsarna valda ombuden samt förbundsstyrelsen. Antalet ombud ska vara 54, som förbundsstyrelsen fördelar per valkrets i förhållande till antalet aktiva medlemmar den 30 juni året före centrala representantskapets årsmöte. Hälften av ledamöterna väljs varje år. Lika många suppleanter som ombud ska utses. Mandatperioden är två år och löper med början 1 juli det år valet sker till 30 juni två år efter tillträdesdagen. Organisationens ungdomsansvariga har till uppgift att utse en medlem under 30 år per verksamhetskrets dividerat med två, att medverka vid centrala representantskapet. Dessa har yttrande- och förslagsrätt men inte rösträtt.

certifierade yrkesbedömare

Personer som är certifierade av ECY (Elbranschens Centrala Yrkesnämnd) att genomföra Elteknisk validering samt att godkänna individers kompetenser motsvarande EUUs kurser: Skötsel av elanläggning, Kontroll före idrifttagning, Elinstallationsreglerna.

cr

CR är förkortning på Centrala representantskapet. CR har till uppgift att:  -  Ha tillsyn över styrelsens förvaltning.  -  Göra en årlig planering för organisationens verksamhet.  -  Förrätta de val och behandla de ärenden som anges i stadgarna § 17 mom. 6. -  Vara diskussionsforum och fatta beslut i andra viktiga frågor för vilka centrala representantskapet har kallats.

E

ecy

ECY (Elbranschens Centrala Yrkesnämnd) är ett samarbete mellan Elektrikerna och EIO (Elektriska Installatörsorganisationen). Yrkesnämndens huvuduppgift är att se till att elutbildningarna i Sverige håller den kvalitet som branschen behöver för att kunna anställa kompetenta medarbetare.

efa

EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA), vår motpart kring förhandlingar om Kraftverksavtalet.

eio

Elektriska Installatörsorganisationen. Organisation där företagen är medlemmar. Hjälper arbetsgivarna med råd och förhandlingshjälp. Vår motpart i förhandlingar kring Installationsavtalet.

elevmedlem

Elevmedlem är ett reducerat medlemskap för gymnasieelever. Medlemskapet är kostnadsfritt.

episerver

EPiServer är ett webbpubliceringsverktyg för att skapa sidor baserat på sidmallar

F

förbundskontoret

Förbundskontoret ligger i Stockholm och där finns förbundets ledning, ombudsmän, kommunikationsavdelningen och administration.

förbundsledning

Förbundsledningen består av förbundsordförande, förste vice ordförande, andre vice ordförande och förhandlingschef. Förbundsordförande leder i samråd med styrelsen förbundets löpande verksamhet samt leder förbundsstyrelsens sammanträden, svarar för att alla förekommande ärenden behandlas och ansvarar för verkställigheten av förbundsmötets, centrala representantskapets och styrelsens beslut. Förste vice ordförande och andre vice ordförande biträder ordföranden och svarar förde uppgifter som fastställs i styrelsens arbetsordning. Förhandlingschefen ansvarar för den löpande förhandlingsverksamheten i enlighet med de beslut som fattats av förbundsmötet, centrala representantskapet och förbundsstyrelsen.

förbundsledning

Förbundsledningen består av 4 valda medlemmar som har det yttersta ansvaret för vårt förbund.

förbundsmöte

Förbundsmötets uppgift är utöver centrala representantskapets årsmötesuppgifter att:  - Ha tillsyn över styrelsens förvaltning.  - Göra en långsiktig planering för organisationens verksamhet.  - Förrätta de val och behandla de ärenden som anges i stadgarna § 18 mom. 5.  - Vara diskussionsforum samt fatta beslut i andra viktiga frågor för vilka förbundsmötet har kallats. Vid förbundsmötet utökas centrala representantskapet med 54 ombud, vilka fördelas och väljs enligt principerna i § 17 mom. 2 och 3. Beträffande ersättning gäller stadgarna § 17 mom. 10 även vid förbundsmötet. Organisationens ungdomsansvariga har till uppgift att utse en medlem under 30 år per verksamhetskrets att medverka vid förbundsmötet. Dessa har yttrande- och förslagsrätt men inte rösträtt.

förbundsstyrelse

Förbundsstyrelsen leder förbundets verksamhet i överensstämmelse med stadgar och beslut i Centralt Representantskap och Förbundsmöte. Under Förbundsmötesperioderna är Förbundsstyrelsen förbundets högsta beslutande organ, då beslutanderätten inte utövas av centrala representantskapet. Förbundsstyrelsen består av tretton ledamöter; förbundsledning samt nio övriga ledamöter och väljs av Förbundsmötet med en mandattid fram till nästkommande ordinarie Förbundsmöte. Förbundsmötet väljer dessutom en förste och en andre personlig suppleant för varje övrig ordinarie ledamot. Suppleant har samma mandattid som ordinarie ledamot.

förtroendevald

Förtroendevald kallas den som genom val erhållit ett uppdrag och förutsätts sköta uppdraget i enlighet med sin övertygelse, till skillnad från dem som får ett uppdrag genom att anställas och förutsätts sköta det mer eller mindre utan hänsyn till sina egna åsikter.

K

kollektivavtal

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare. Kollektivavtal nås i regel genom kollektiva förhandlingar.

kollektivavtal

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare. Kollektivavtal nås i regel genom kollektiva förhandlingar.

L

lo

LO är en sammanslutning av 14 fackförbund: Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, GS, Handels, HRF, IF Metall, Kommunal, Livs, Musikerna, Målareförbundet, Pappers, Seko och Transport. LOs uppgift är att leda och samordna förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden.

O

ombudsman

En ombudsman är ett ombud med uppdrag att representera en annan person, exempelvis i rättsliga sammanhang eller vid förhandlingar. Elektrikerförbundets ombudsmän är i grunden elektriker som har vidareutbildat sig fackligt och är nu anställda på förbundet.

P

pensionärsmedlem

Som pensionär kan målare och lackerare fortsätta vara medlemmar till ett reducerat pris.

permission

Ledighet med lön.

T

tvärfacklig

Samarbete mellan flera fackförbund. Till exempel vissa utbildningar där medlemmar från flera förbund deltar.

V

verksamhetskrets

Verksamhetskrets är förbundets regionala organ. Kretsens verksamhetsområde fastställs genom beslut av förbundsmöte eller centrala representantskapet. I varje verksamhetskrets ska finnas ett verkställande utskott som består av två ledamöter och en verksamhetsledare. Mandattiden är två år. Övriga funktioner adjungeras vid behov. Utöver verkställande utskott ska verksamhetskretsen innehålla funktionerna: - Verksamhetsansvar - Ungdomsansvar - Studieansvar. - Ekonomiskt ansvar.

verksamhetsledare

Lokal ledare (ordförande) för en verksamhetskrets, framröstad av medlemmarna som tillhör den kretsen.

vk

VK är en förkortning på Verksamhetskrets. Verksamhetskrets är förbundets regionala organ. Kretsens verksamhetsområde fastställs genom beslut av förbundsmöte eller centrala representantskapet. I varje verksamhetskrets ska finnas ett verkställande utskott som består av två ledamöter och en verksamhetsledare. Mandattiden är två år. Övriga funktioner adjungeras vid behov. Utöver verkställande utskott ska verksamhetskretsen innehålla funktionerna: - Verksamhetsansvar - Ungdomsansvar - Studieansvar. - Ekonomiskt ansvar.

vk-ledare

Lokal ledare (ordförande) för en verksamhetskrets, framröstad av medlemmarna som tillhör den kretsen.