Bild från en konferenslokal som föreställer en talare samt en samling av fackliga representanter

Elektrikerna stod värd för den internationella konferensen Global Power Trade Unions Congress, som samlar fackförbund från hela världen.

Elektrikerna samlade elektrikerförbund i Stockholm för globalt samarbete

Under veckan har elektrikerförbund från tolv olika länder samlats på Global Power Trade Unions Congress i Stockholm. Fackförbunden samlades för att diskutera olika utmaningar och svårigheter samt för att blicka framåt. Tillsammans organiserar vi oss för en starkare bransch med både starka kollektivavtal och en hög organisationsgrad.

Publicerad:

Global Power Trade Unions Congress är en återkommande internationell konferens, och den här gången var det Elektrikernas tur att vara värdnation för konferensen. Konferensen pågick under 17–18 september på Rönneberga i Stockholm och totalt deltog fackförbund från tolv länder. Deltagarna kom från bland annat USA, Australien och Kenya.

Inbjudna talare på konferensen var bland andra Stefan Löfven och Elektrikernas tidigare vice ordförande Louise Olsson, som numera är LO:s förste vice ordförande.

 

Jonas Eriksson är internationellt ansvarig inom Elektrikerna och skriver följande efter konferensens slut:

Under konferensdagarna diskuterade vi en rad olika frågor, bland annat den gröna omställningen och hur våra medlemmar kommer att stå – och faktiskt redan står – vid frontlinjen för omställningen. Behovet av utbildade elektriker är enormt världen över. I USA kommer till exempel en miljon nya elektriker att behövas till 2030.

När multinationella företag kommer att flytta stora mängder arbetskraft mellan nationers gränser medför det betydande utmaningar. Inte minst har dessa utmaningar att göra med arbetsmiljö och säkerhet, som ofta prioriteras bort till förmån för effektivisering.

Det är avgörande att Elektrikerna står starka och stabila som förbund, genom bred teckning av kollektivavtal och hög organisationsgrad. 

För om vi ska klara av den gröna omställningen utan att det sker på bekostnad av våra medlemmars liv, hälsa och villkor krävs det att vi tillsammans med andra fackliga organisationer globalt sätter gemensamma ramar och regler.

Tillsammans har vi ett ansvar att se till att stora multinationella företag inte använder den gröna omställningen för att tjäna extrema summor pengar på bekostnad av våra medlemmars liv, hälsa eller villkor.

Ingen ska behöva dö på jobbet, vare sig i Sverige eller utomlands.

Uppdaterad: