Ett kollage som innehåller en bild på medlemmen Peter och ombudsmannen Petter Johansson

Elektrikerna och medlemmen Peter, som drabbades av en stroke, möter Bravida i Arbetsdomstolen

Elektrikerna företräder medlemmen Peter i Arbetsdomstolen

Elektrikern Peter Björnfot drabbades av en stroke under pandemin 2020, och sades sedan upp av Bravida efter nästan 40 år som anställd. Nu möts de i Arbetsdomstolen efter en stämning från Elektrikerna.

Publicerad:

– Det känns oerhört orättvist att jättestora Bravida, med sina 6,5 miljarder i omsättning, behandlar en så här när man drabbats av stroke efter 37 års trogen tjänst. Facket försökte få arbetsgivaren att åtminstone betala en ersättning för att jag blev uppsagd, men jag fick inte ett öre. Jag hoppas på ett rättvist domslut, säger Peter.

Det var den 8 maj 2023 som Peter sades upp från sin anställning som serviceelektriker på Bravida i Göteborg efter en tids sjukskrivning och rehabilitering. Han hade då jobbat för det som idag är Bravida Göteborg sedan 1986.

I december 2023 lämnade Elektrikerna in en stämning mot Bravida. I sin stämning krävde fackförbundet att Bravida skulle betala ut Peters lön fram till huvudförhandlingen, samt betala skadestånd och ersättning för diskriminering om totalt 280 000 kronor.

Idag den 5 september möts Bravida och Elektrikerna i Arbetsdomstolen. Elektrikerna företräder Peter.

– För Elektrikerna är det självklart att backa Peter. Det är det som är hela poängen med ett fackligt medlemskap – trygghet både på och utanför jobbet. Arbetsgivare ska inte få bete sig hur som helst, speciellt inte jättar som Bravida. Peter måste få upprättelse, säger Petter Johansson som är ombudsman på Elektrikerna.

Uppdaterad: