Fotograf: Anna Ledin Wirén

Arbetsmiljöveckan 2024

På måndag vecka 43 startar Arbetsmiljöveckan, som i år pågår mellan den 21-25 oktober. Arbetsmiljöveckan inträffar varje år vecka 43 och under den fokuserar Elektrikerna extra mycket på arbetsmiljö.

Publicerad:

Precis som tidigare år kraftsamlar Elektrikerna för att sätta arbetsmiljö högst upp på agendan. Våra skyddsombud runt om i landet gör extra skyddsronder, vi genomför arbetsplatsbesök samt träffar våra medlemmar.

Vi vet att arbetsmiljö är en av de viktigaste frågorna för våra medlemmar och därför arbetar vi ständigt med att förbättra och utveckla våra medlemmars arbetsmiljö året runt. Men under arbetsmiljöveckan fokuserar vi särskilt mycket på arbetsmiljö.

Skyddsombudets dag

På onsdag den 23 oktober är det skyddsombudets dag. Till alla våra skyddsombud runtom i landet vill vi rikta ett stort tack. Tack för ditt arbete, ditt engagemang och för att du är med och gör skillnad på våra arbetsplatser!

Det här gör ett skyddsombud

Ett skyddsombud är fackligt förtroendevald och har som främsta uppgift att företräda en fackklubbs medlemmar i frågor som rör arbetsmiljön på arbetsplatsen. Skyddsombudet deltar i skyddsronder på arbetsplatsen tillsammans med arbetsgivaren, och ser till att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen. Det är skyddsombudets uppgift att rapportera om brister till arbetsledningen samt rapportera eventuella tillbud eller arbetsskador till Arbetsmiljöverket och ETAK.

Det här gör ett regionalt skyddsombud

Ett regionalt skyddsombud har i uppgift att aktivera och stötta arbetsmiljöarbetet, framför allt på mindre företag. Regionala skyddsombud kan träda in när det lokala skyddsombudet behöver stöd eller hjälpa till på arbetsplatser där det inte finns skyddsombud. Ett regionalt skyddsombud har också i uppgift att se till att lokala skyddsombud utses.

Vill du lära dig mer om arbetsmiljö?

På Elektrikernas hemsida har vi samlat mer information om arbetsmiljö här: Arbetsmiljö

Det här är Arbetsmiljöveckan

Vecka 43 varje år är det den europeiska arbetsmiljöveckan. Ett iniativ som EU-länderna tillsammans ligger bakom. Runt om i Europa sker insatser och aktiviteter under veckan, med målet att sätta arbetsmiljö högst upp på agendan.

Uppdaterad: