Arbetsmiljö i fokus under uppskattade seminarier
Under november arrangerade Elektrikerna tre seminarier för skyddsombud och arbetsgivare, tillsammans med Installatörsföretagen. Syftet med seminarierna var att stärka skyddsombudens roll ute på arbetsplatserna, och att förbättra samarbetet kring hälsa och säkerhet mellan skyddsombud och arbetsgivare.
Seminarierna hölls i Halmstad, Örebro och Umeå och lockade deltagare från olika delar av landet. De som deltog fick bland annat ta del av olika verktyg för att förbättra och utveckla arbetsmiljöarbetet och diskutera olika frågor med varandra.
Många på plats för seminariet i Umeå
På Scandic Syd i Umeå var det nära 40 deltagare som samlades för det seminarium som hölls den 28 november. En av dem som hade kommit för att delta var Ross Leslie, som jobbar på Assemblin El AB och är skyddsombud.
– Det har varit en bra dag. Jag gillar att det satsas på samarbetet mellan arbetsgivare och anställda. Jag skulle gärna se att den här typen av seminarium blir återkommande, sade Ross vid dagens slut.
– Man vill ju att alla ska kunna komma hem säkert efter jobbet, och att alla ska orka jobba fram till pensionen utan att kroppen tar skada. Därför är arbetsmiljöfrågor otroligt viktiga att jobba med, fortsätter Ross.
Ett gemensamt ansvar för arbetsmiljö och säkerhet
Från företaget El-Fix AB i Sundsvall deltog delägaren Peter Johansson och skyddsombudet Henrik Berglind. För Peter är arbetsmiljöarbete en självklarhet, och något som han säger att alla på företaget tar ett gemensamt ansvar för.
– Våra medarbetare är vår absolut största och viktigaste tillgång. Det är viktigt för oss att de har rätt förutsättningar och utrustning för att kunna jobba säkert och känna stolthet över vad de gör på jobbet, konstaterar Peter.
Henrik Berglind har varit skyddsombud på El-Fix i två år men han har jobbat på företaget i snart tio års tid. Han understryker hur viktigt det är att man jobbar förebyggande med arbetsmiljö och säkerhet.
– Sedan jag blev skyddsombud har jag fått en ännu större förståelse för de risker som finns på jobbet, och hur man kan både jobba och tänka för att förebygga och undvika risker.
– Ja och du, Henrik, är ju vår förlängda arm när våra medarbetare är ute på jobb. Din roll som skyddsombud är jätteviktig för att påminna de andra, inflikar Peter.
"Alltid bra med repetition och att få diskutera med andra"
En av sakerna som Peter tyckte var mest givande med seminariet i Umeå var att få ta del av olika problem och perspektiv genom att få prata med andra.
– Vi på El-Fix är ett litet företag och vi har redan en god samverkan kring arbetsmiljö och säkerhet hos oss eftersom vi jobbar nära varandra. Men det är alltid bra med repetition när det gäller arbetsmiljö. Att få träffa andra och att på så sätt få nya perspektiv och andra infallsvinklar är också bra. Sedan tycker jag att det är väldigt bra att Elektrikerna och Installatörsföretagen samarbetar med varandra på det här sättet, säger Peter.
Ett uppskattat verktyg
En av programpunkterna för seminariet var genomgången av årshjulet, som är ett planeringsverktyg för skyddsarbete. Peter och Henrik från El-Fix var överens om dess användbarhet.
– Årshjulet är ett smart och praktiskt verktyg som vi definitivt kan använda oss av därhemma, säger Peter.
”Bra diskussioner och samtal”
Niklas Enström är ombudsman på Elektrikernas förbundskontor och arbetsmiljöansvarig. Han är en av dem som har varit involverad i att planera och genomföra de tre seminarierna.
– På alla orter har vi haft många engagerade skyddsombud på plats, och även några arbetsgivare har varit med på respektive ort. Tyvärr har det blivit tydligt att arbetsgivarna inte har varit lika intresserade som skyddsombuden av att delta, och vi hade såklart önskat att fler arbetsgivare hade varit med. Men det har varit väldigt bra diskussioner och samtal på alla orter där vi har genomfört detta.