Statusuppdatering från avtalsförhandlingarna

Avtalsrörelsen är i full gång. Förra veckan fick vi på plats ett nytt Kraftverksavtal. Nu pågår förhandlingarna för Elektrikernas största kollektivavtal: Installationsavtalet. Här är en statusuppdatering från förbundets förhandlingschef Mikael Pettersson.

Publicerad:

Just nu pågår intensiva förhandlingar med Installatörsföretagen. Vi träffas dagligen för att försöka få på plats ett nytt Installationsavtal för Sveriges elektriker.

Vi blir därför bestörta när vi möts i förhandlingsrummet av att de vägrar fortsätta förhandlingarna innan deras viktigaste fråga är löst. Installatörsföretagen vill istället för att se till att det anställs fler elektriker att det tas in personer utan utbildning och elcertifikat som kan utföra enligt Installatörsföretagen mindre komplexa arbetsuppgifter.

Det här är för oss oacceptabelt. Elektrikerna kommer aldrig någonsin medverka till minskad säkerhet, status och kvalité på det sättet vår motpart föreslår.

Om inte arbetsgivarna tänker om och fortsätter förhandlingarna i en mer konstruktiv anda kommer Elektrikerna tvingas ta till hårdhandskarna. Det finns många viktiga frågor som vi behöver diskutera med arbetsgivarna. Bland annat om hur vi tillsammans kan motverka lönedumpning, öka anställningstryggheten för våra medlemmar och skapa en bättre arbetsmiljö. Det är alla insatser som skulle få fler personer att trivas på jobbet och i förlängningen få fler att söka sig till elbranschen.

Vi behöver fler yrkesstolta elektriker – inte hot mot vårt yrke.

Läs mer om avtalsrörelsen

Du hittar både Elektrikerna och Installatörsföretagen krav på:

Avtal 2023

Uppdaterad: