Votering på CR 2023

Votering på CR 2023

Fotograf: Diana Oldenburg

Beslut från centrala representantskapet (CR)

Måndagen den 12 juni ägde 2023 års centrala representantskap rum. Det centrala representantskapet är ett demokratiskt årsmöte där valda ombud fattar viktiga beslut och bland annat röstar om inkomna motioner.

Publicerad:

Vilka deltar?

Centrala representantskapets ledamöter är de av avdelningarna valda ombuden samt förbundsstyrelsen. Antalet ombud ska vara 56, som förbundsstyrelsen fördelar per avdelning i förhållande till antalet yrkesverksamma medlemmar.

Organisationens ungdomsansvariga har till uppgift att också utse medlemmar under 30 år att medverka vid centrala representantskapet för att få en inblick i hur vår demokratiska process går till. Dessa har yttrande- och förslagsrätt, men inte rösträtt. I årets centrala representantskap var rekordmånga ungdomsmandat på plats!

 

Ingen förändring av medlemsavgiften

Den längsta och hetaste debatten under det centrala representantskapet handlade om medlemsavgiften. Många ombud var uppe i talarstolen för att debattera för just sin inställning i frågan.

Inför mötet hade en arbetsgrupp skrivit en rapport som fanns som underlag till beslut. Rapporten innehöll tre olika förslag som ombuden fick ta ställning till:

  1. Ett fast avgiftssystem med olika nivåer, en så kallad trappa.
  2. Ett nytt procentavgiftssystem som endast baseras på månadslön, eller med ett tak för högsta avgift.
  3. Oförändrad avgift, behåll dagens system.

När ombuden röstat stod det klart att alternativ 3, förslaget om en oförändrad avgift, vann med 39 röster mot 27. 16 av de 66 ombuden reserverade sig mot beslutet. 

 

Förbundsledningen blir tre

Förbundsstyrelsens förslag att banta förbundsledningen från fyra personer till tre, och därmed ta bort posten andre vice ordförande gick till votering, där en majoritet av ledamöterna röstade för förbundsstyrelsens förslag.

Den nya storleken på förbundsledningen kommer att börja gälla från det då nuvarande andre vice ordförande, Pontus Boström, går i pension våren 2024.

 

Årets blåslampa

Priset Årets Blåslampa delas ut en gång per år till en person som har gjort en insats utöver det vanliga. Årets Blåslampa i Elektrikerna 2023 gick till avdelning 8 som på ett inspirerande sätt har jobbat stenhårt med att värva medlemmar till vår förening. Grattis och bra jobbat!

Om centrala representantskapet

Centrala representantskapet har möte en gång varje år, oftast under första halvåret. Vart fjärde år ersätts det centrala representantskapet med en kongress.

Centrala representantskapet (CR) har till uppgift att:

  • Ha tillsyn över styrelsens förvaltning.
  • Göra en årlig planering för organisationens verksamhet.
  • Förrätta de val och behandla de ärenden som anges i § 19 moment 6 i stadgarna.
  • Vara diskussionsforum och fatta beslut i andra viktiga frågor för vilka centrala representantskapet har kallats.
Uppdaterad: