När får jag pengarna?

Nu är det dags för lönerevision! Målsättningen är att till den 1 maj 2022 ska lönen höjas för alla som går på Installationsavtalet.

Publicerad:

Årets löneökning är på 2,2%. Alla är garanterade en löneökning på minst 0,8%. Det finns också en låglönesatsning, vilket innebär den lägsta beräkning av potten utgår från en månadslön på 26 805 kronor (590 kr) (exklusive lärlingar). Det här är minimum som alla medlemmar har rätt till enligt kollektivavtalet. Det är självklart möjligt att förhandla fram högre löneökningar med din arbetsgivare.

Om du har några frågor eller funderingar hör gärna av dig till oss på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se.

Hur går det till?

Där klubb eller facklig förtroendevald finns på företaget genomförs förhandlingen med dessa. Saknas klubb eller förtroendevald eller om den fackligt förtroendevalda vill ha hjälp, kan de kontakta förbundet för att få stöd i förhandlingen.

Det är viktigt inför förhandlingen att den förtroendevalda och medlemmen diskuterar vad de vill gemensamt och hur de tycker potten ska fördelas. Den förtroendevalda tar sedan fram förslag och motiverar varför denne vill fördela potten enligt förslaget. Om arbetsgivaren har en annan idé och inte vill gå er till mötes är det viktigt att förtroendevalda stämmer av med medlemmen innan förhandlingen är färdig med företaget.

Lön ska sättas utifrån fyra kriterier:

  • Yrkeskunnighet
  • Kvalifikation
  • Prestation
  • Ansvar

De som förhandlar ska vara så objektiva som möjligt – det gäller både chefer och förtroendevalda. Godtycke får inte förekomma. Dessutom får inte lönesättningen vara diskriminerande.

Du kan läsa mer om lönekriterierna i Installationsavtalet 7 KAP § 2 och Löneavtalet, sidan 148.

Vad innebär individuell lönesättning?

Installationsavtalet har individuella löner. En sak som är viktig att komma ihåg är att för förbundets del så innebär individuell lön att var och en har fått sin lön satt utifrån avtalets regler. Det innebär inte att var och en av de anställda ska ha olika löner. Tvärtom. Det är troligt att flera av de anställda har likvärdiga bedömningar utifrån de kriterier som finns och då ska deras löner även visa det. Du har alltid rätt att läsa motiveringen bakom din lönesättning.

Hur rapporteras lönen in till förbundet?

Efter förhandlingen ska förhandlingsprotokollet skickas till Elektrikerförbundet. De ska skickas till manadsloner@sef.se. Det är viktigt att den nya lönen rapporteras in till förbundet för varje medlem så att förbundet har en möjlighet att bevaka att alla medlemmar får sin lönehöjning och att allt gått till på rätt sätt.

Rapportera gärna in lönen så snart som möjligt, dock senast 1 juni 2022.

Vad gäller för mig som går på ett annat avtal än Installationsavtalet?

För dig som går på ett annat avtal än Installationsavtalet kan lönehöjningen gå till på lite olika sätt. I tabellen kan du kolla vilken procentsats som lönen ska höjas med och när det ska ske. Alla förtroendevalda kommer få mer information om hur detta går till.

Kollektivavtal Procentsats Fördelning Datum för löneförhöjning

Kraftverksavtalet

2.1%

Lägsta löneökningen är på 350 kronor. Låglönesatsning, vilket innebär den lägsta beräkning av lönepotten utgår från en månadslön på 26 831 kronor. 

1 maj 2022

Radio- TV- Data och elektironikavtalet

2,03 %

50% utgör generell ökning och 50% lokal pott för individuell fördelning. Låglönesatsning, vilket innebär den lägsta beräkning av lönepotten utgår från en månadslön på 26 820 kronor.

1 juni 2022

Thyssenavtalet

2,2%

Lägsta löneökningen är på 340 kronor. Fördelning av lönepott sker genom höjning av montörernas individuella månadslöner vid varje filial för sig. Låglönesatsning, vilket innebär den lägsta beräkning av lönepotten utgår från en månadslön på 26 831 kronor.

1 maj 2022

Larm- och säkerhetsteknikavtalet

2,2 %

Efter lönerevision ska lönen ha ökat med minst 25% av löneutrymmet. Låglönesatsning, vilket innebär den lägsta beräkning av lönepotten utgår från en månadslön på 26 805 kronor.

1 juni 2023

Larm- och säkerhetsavtalet

2,2 %

1,1% utgör en generell ökning. Låglönesatsning, vilket innebär den lägsta beräkning av lönepotten utgår från en månadslön på 26 865 kronor.

1 maj 2022

Elektroskandiaavtalet

2,1%

50% utgör generell ökning och 50% lokal pott.  Låglönesatsning, vilket innebär den lägsta beräkning av lönepotten utgår från en månadslön på 26 831 kronor.

1 oktober 2022

Manpoweravtalet

2,2%

Följer Installationsavtalet.

1 maj 2022

Granskad: