Ny överenskommelse möjliggör en snabbare klimatomställning
Elektrikerna och Installatörsföretagen är överens. En ny överenskommelse breddar rekryteringsbasen inom solcellsbranschen och motverkar den brist på medarbetare som hämmat samhällets arbete med energi- och klimatomställningen.
– Vår nya överenskommelse är en naturlig följd av hur branschens behov utvecklas. Det finns ett behov av att inom vissa teknikområden, som solenergiteknik, kunna anställa personer med annan utbildningsbakgrund än de krav som vårt gemensamma kollektivavtal Installationsavtalet ställer. Men utan att göra avkall på goda villkor eller urgröpa viktiga yrkesutbildningars ställning på området. Det har vi lyckats med idag, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.
Kraven på utbildningsbakgrund har förändrats samtidigt som teknikutvecklingen i branschen går fort. Montering och installationen av solcellsanläggningar kräver auktorisation av Elsäkerhetsverket och är därför en naturlig del av branschen. Med hjälp av den nya överenskommelsen blir det möjligt att avhjälpa bristen på medarbetare och därmed undanröja ett hinder för solcellsbranschen att växa. Medarbetare som anställs enligt den nya överenskommelsen kommer att kunna utföra vissa utpekade arbetsuppgifter som rör montering av solcellsanläggningar.
– Genom detta avtal välkomnar vi nu solcellsmontörer som medlemmar i Elektrikerna! Det är våra medlemmar som gör klimatomställningen möjlig och den här överenskommelsen gör att klimatarbetet kan växlas upp och skapar samtidigt ordning och reda i en bransch som är under snabb tillväxt. Att vi nu har tecknat detta avtal tillsammans med Installatörsföretagen är även fördelaktigt för våra elektriker ur ett längre perspektiv då solcellerna som monteras idag måste underhållas och servas inom ett antal år, säger Urban Pettersson, förbundsordförande Svenska Elektrikerförbundet.
Solcellsanläggningar är ett viktigt inslag i steget från fossilberoende till ett klimatsmart samhälle. Teknikutvecklingen på området går fort och efterfrågan på installationer som ger klimatnytta ökar.
– Trots att kraven på utbildningsbakgrund inte är desamma kommer det vara möjligt att tillgodoräkna sig delar av anställningen som lärlingstid. Det här gör att fler kan söka sig till branschen men att vi fortsatt värnar de fördelar en certifierad utbildning ger den enskilde, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.
Om överenskommelsen:
Medarbetare som anställs enligt överenskommelsen kommer kunna utföra vissa utpekade arbetsgifter som rör montering av solcellsanläggningar. Därmed behöver personerna inte ha utbildning enligt Yrkesutbildningsavtalet i Installationsavtalet. Överenskommelsen träder i kraft den 1 juli 2021 och kräver ett inkopplingsmöte för att företag ska kunna ta del av överenskommelsen.