Vi presenterar: Joel Larsson, Verksamhetsledare i VK 9
Under kommande veckor kommer vi att presentera våra verksamhetsledare, de lokala ledarna för en verksamhetskrets (VK), framröstade av medlemmarna som tillhör den kretsen. Denna vecka möter vi Joel Larsson som är Verksamhetsledare i VK 9, vilket omfattar våra medlemmar i områdena Uppsala län, Västmanlands län, Örebro län och Södermanlands län.
Vem är du?
Joel Larsson, 32 år, född och uppvuxen i brukssamhället Surahammar men bor i dag med sambon och två katter i ett nybyggt hus strax utanför Västerås i en kyrkby som heter Romfartuna.
Fritidsintressena är bland annat politik och samhällsfrågor, figurspel, E-sport samt lite fotografering. Men med ett nybyggt hus så blir det mycket åtagande kring hus och tomt.
När gick du med i förbundet?
Jag blev medlem samma år jag började jobba som elektriker på Caverion i Västerås, 2006.
Då visste väl jag inte riktigt vad facket var för något, men hade hört hemifrån att man skulle vara med i facket och framförallt i a-kassan.
Vad är det roligaste med att vara VK-ledare?
Det roligaste är att träffa medlemmar och förtroendevalda. På kurser, på arbetsplatsen eller via uppsökerier.
Men rollen som verksamhetsledare är också personligt utvecklande, vilket är väldigt roligt.
Att leda det lokala fackliga arbetet på ett relativt stort geografiskt område är en utmaning i sig och det är ganska omfattande.
Allt från att organisera förtroendevalda och medlemmar, till att planera utbildningar och att vara en förlängd arm för medlemmarna till organisationen.
Allt detta gör verksamhetsledare rollen väldigt spännande och rolig.
Vad tycker du är de viktigaste frågorna för förbundet att arbeta med?
Jag känner väl att det beror lite på vilka glasögon man har på sig och vart i organisationen man befinner sig.
Men om jag ska begränsa mig till tre övergripande frågor så blir det nog:
1. Vi måste bli fler medlemmar
Utan medlemmarna är vi inte en medlemsorganisation och här ingår också medlemsvård och hur vi kommunicerar det fackliga värdet. Det är otroligt viktigt att vi kommunicerar på ett sånt sätt så att medlemmarna förstår varför och vad de betalar till.
2. Fackliga studier
Vi har en studiesatsning i förbundet och den grundar sig i att vi har en 30-årig studieskuld som vi måste jobba ikapp.
Detta är mycket kopplat till första frågan och just "Varför facket?".
Det är otroligt viktigt att medlemmarna förstår dels historian men också nutiden och varför det är viktigt att organisera sig i en fackförening.
Men här ingår även att vi utbildar och får fler att arbeta i vårt löneprestationssystem ATL.
3. Framtida utmaningar
Elektrikeryrket förändras med den tekniska utvecklingen och framförallt hur vi organiserar oss inom yrket.
Det blir fler och fler som är egenföretagare och fler och fler som jobbar med programmering eller är "tekniker/tjänsteman" och detta är en enorm gråzon vart dessa ska organisera sig. Här tycker jag förbundet ska visa vägen framåt och framtidssäkra och öppna upp för dessa så de inte står utanför det fackliga skyddet.
Hur kan vi bli fler medlemmar?
Idag är vi 2 325 i ditt VK. Hur många är vi om ett år?
Lite som jag var inne på under förra frågan så behöver vi som förbund fundera på hur vi organiserar oss.
Sen handlar det i stor utstickning om medlemsvård att vi faktiskt behåller de medlemmar vi rekryterar.
Idag är det en stor diskussion om fackavgiften och att den är för hög. Det är så klart vi måste vara lyhörda och se över möjligheterna om att göra en förändring av medlemsavgiften. Det är tillsatt en grupp som har i uppdrag att utreda vilket tillvägagångsätt som är bäst att ta när det kommer till medlemsavgiften. Förhoppningsvis så kommer detta lösa en viss del av medlemstappet.
Sedan har vi tagit ett kongressbeslut på att vi ska vara 21 000 medlemmar 2021. Detta betyder att vi behöver öka med 250 stycken medlemmar netto 2021. En stor utmaning då vi tappar medlemmar om man räknar netto som det ser ut idag. Det vill säga det är fler som går ur än kliver in.
Men jag ser ljust på framtiden , om ett år ska vi vara 2 450 stycken, med en stor skopa utbildning och arbetsplatsbesök så ska vi nog se till att klara av det här.