Andreas Hellgren, Verksamhetsledare i VK 16

Andreas Hellgren, Verksamhetsledare i VK 16

Fotograf: Diana Oldenburg

Vi presenterar: Andreas Hellgren, Verksamhetsledare i VK 16

Under kommande veckor kommer vi att presentera våra verksamhetsledare, de lokala ledarna för en verksamhetskrets (VK), framröstade av medlemmarna som tillhör den kretsen. Denna vecka möter vi Andreas Hellgren som är verksamhetsledare i VK 16, vilket omfattar våra medlemmar i Värmlands län.

Publicerad:

Vem är du?

Andreas Hellgren, snart 46. Född och uppvuxen I Vansbro men bor i Hammarö kommun sedan 2002 tillsammans med min hustru Anne och min dotter Emmie (14). Vi bor i ett litet hus på landet vid Vänerns strand med våra 2 katter.

Jag är politiskt aktiv i Skoghalls arbetarkommun där jag har uppdrag i ett par nämnder och som ersättare i kommunfullmäktige. På fritiden så umgås jag med familjen, vi grejar med huset och tomten. Jag försöker komma ut och fiska så ofta jag kan och spelar lite golf när jag får tid.

 

När gick du med i förbundet?

Jag gick med 2001 i oktober när jag hade utbildat mig till installationselektriker, jag hade läst styr och regler på gymnasiet och kände att jag ville komplettera med installationsbiten också.

Vad är det roligaste med att vara Verksamhetsledare?

Variationen av arbetsuppgifter, ingen dag är den andra lik. Man får vara beredd på att göra allt möjligt.

Vad tycker du är de viktigaste frågorna för förbundet att arbeta med?

1. Medlemsvård, se till att medlemmarna märker av att facket är närvarande ute på arbetsplatserna men också tillgängligt på flera olika sätt. Vi har ett stort problem idag med att medlemmar går ur facket och vi måste hitta sätt att hålla dom kvar.

2. Rekrytera fler medlemmar, en hög organisationsgrad ger ett starkt fackförbund.

3. Ge medlemmarna facklig utbildning. Det är mycket viktigt att man förstår den fackliga idén och vår ideologi så att alla känner att det är självklart att vara med i facket och att det är självklart att man värvar nya kollegor.

Hur kan vi bli fler medlemmar? Idag är vi 778 medlemmar i din verksamhetskrets. Hur många är vi om ett år?

Vi är ganska bra på att rekrytera nya medlemmar, tyvärr har vi problem med att behålla dom. Vi håller på med en översyn av medlemsavgiften och resultatet av den kan möjligen lösa en del av problemet. Medlemskapets innehåll är en annan del som vi kan behöva se över i syfte att få ett billigare medlemskap. Men jag tror att den stora utmaningen är att övertyga både våra medlemmar och oorganiserade att det är avgörande att fackföreningarna stärker sina positioner i samhället genom att organisera flera.

Vi måste visa på helheten i ett medlemskap, det handlar inte bara om försäkringar och löner, det är så mycket mer som står på spel. Vi har ett mål i förbundet att nå 21000 medlemmar 2021, det skulle innebära för VK 16 att öka med ca 80 medlemmar. Alltså bör vi ha hunnit halvvägs nästa år och då vara ca 820 medlemmar.

Uppdaterad: