Ny rapport från Elektrikerförbundet om en avreglerad arbetsmarknad - Vem får betala priset?

Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag.
Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.
Det skulle bli effektivare, men det blev farligare.

Publicerad:

Konsekvenserna av den avreglering som skett av elmarknaden har blivit långt större än vad vi befarade.

De som drabbats hårdast hittills är arbetare. Elektriker. De som rest hit som billig arbetskraft åt en leverantör som vunnit en upphandling på lägst pris, och de som arbetar på relativt trygga jobb för avtalsanslutna företag. Kostnadsjakten har satt spår, i form av eftersatt service, underhåll och reparationer, i form av billigast möjliga materiel och utrustning.

Elmarknaden handlar konkret om liv och död. Arbetare mister livet i skylifts, uppe i stolpar och på kraftvärmeverken. Flera om året.

Det gäller också samhället i stort. När elsäkerheten brister riskerar människor att dö i sina bostäder, i trafiken och på arbetsplatserna.

Men är det någon som tänkt på konsekvenserna för rikets säkerhet? Skulle det ske ett terrorattentat riktat mot strömförsörjningen, vem är det då som ansvarar för reservkraftverken? Hur håller vi igång strömförsörjningen till flygplatser, sjukhus och viktiga datasystem? Innan avregleringen var det enklare att svara på. Idag finns ansvar outsourcat i långa entreprenörskedjor. Säkerhet på arbetsplatsen, elsäkerhet och samhällets möjlighet att skydda sig mot yttre och inre hot blev outsourcat på köpet.

För dem som förlorat livet i de senaste årens dödsolyckor är det redan för sent, men samhällets möjlighet att skapa en fungerande elmarknad, en fungerande arbetsmarknad och säkra strömförsörjningen mot terror, finns det fortfarande tid till, om våra politiker är beredda att lyssna, diskutera och rätta till det som blivit fel.

Läs rapporten

Uppdaterad: