Fotograf: Diana Oldenburg

Dags för lokala löneförhandlingar med jämställda och rättvisa löner i fokus

Sedan 80-talet har vi haft individuella löner i avtalet. Frågan om individuella löner har alltid varit en het fråga i förbundet. En del tycker det är bra andra är emot. Det är en annan fråga. Nu handlar det om att genomföra lönerevisionerna på ett så bra sätt som möjligt.

Publicerad:

En sak som är viktig att komma ihåg är att för förbundets del så innebär individuell lön att var och en har fått sin lön satt utifrån avtalets regler. Det innebär inte att var och en av de anställda ska ha olika löner. Tvärtom. Det är troligt att flera av de anställda har likvärdiga bedömningar utifrån de kriterier som finns och då ska deras löner även visa det.

Det är viktigt inför förhandlingen att den förtroendevalda och medlemmen diskuterar vad de vill gemensamt och hur de tycker potten ska fördelas. Den förtroendevalda tar sedan fram förslag och motiverar varför denne vill fördela potten enligt förslaget.Om arbetsgivaren har en annan idé och inte vill gå er till mötes är det viktigt att förtroendevalda stämmer av med medlemmen innan förhandlingen är färdig med företaget.

Lön skall sättas utifrån fyra kriterier:

  1. Yrkeskunnighet
  2. Kvalifikation
  3. Prestation
  4. Ansvar

De som förhandlar ska vara så objektiva som möjligt – det gäller både chefer och förtroendevalda. Godtycke får inte förekomma. Dessutom får inte lönesättningen vara diskriminerande.

För några veckor sedan var det den Internationella Kvinnodagen. Många förbund och branscher har oerhört stora löneskillnader. Vi har inte alls problem av den storleken. Men vi är inte förskonade. Vi kan tyvärr konstatera att också hos oss finns det en oförklarad löneskillnad mellan män och kvinnor i vår bransch. Kvinnorna tjänar betydligt mindre än männen. Jag vill att ni ska ha extra fokus på det och säkerställa att ingen är diskriminerad. Hör av er till ert regionkontor om ni behöver hjälp.

Målsättningen är att alla ska vara klara till den 1 maj. Då ska lönen höjas för alla som går på Installationsavtalet. Årets löneökning är 2%. Glöm inte att de som tjänar 24 480 eller mindre bidrar till potten med 489,64 kr. Alla är garanterade en löneökning om minst 1%.

Efter förhandlingen är det viktigt att alla förtroendevalda sänder in förhandlingsprotokollen till regionkontoren

Ta nu chansen att försöka rätta till orättvisor som kan ha uppstått. I synnerhet sådana som har koppling till könsorättvisor. Vi har i de senaste avtalsrörelserna varit den kraft som tillsammans med våra kamrater i 6F tydligast tagit kampen för rättvisa och jämställda löner. Det är en bra bit på väg tills vi når målet, men vi kan redan nu i dessa lokala förhandlingar ta viktiga steg framåt på vägen.

Urban Pettersson
Förhandlingschef, Elektrikerna

Uppdaterad: