Niklas Enström

Niklas Enström, ansvarig för Elektrikernas internationella arbete

Fotograf: Diana Oldenburg

Utländskt samarbete med elföretag

Ellevio och Vattenfall kommer inom kommande år bygga så mycket i Sverige att svensk arbetskraft inte räcker till. För att möta byggmålsättningen har de beslutat att öppnar upp för att skriva avtal med utländsk arbetskraft.

Publicerad:

Ellevio och Vattenfall bjöd in Elektrikerna på en informationsträff med företag från de flesta av Europas länder för att detta samarbete ska gå till på rätt sätt. Då arbetslösheten för elektriker är under 1% och utländsk arbetskraft ofta förekommer ser vi på Elektrikerna positivt på att vi får vara med redan från början och jobba tillsammans med Ellevio, Vattenfall och de utländska företagen.

Vår ombudsman som ansvarar för internationellt samarbete och bistånd, Niklas Enström, berättade för de samlade representanterna från de utländska företagen om den svenska modellen, kollektivavtal, facket och framförallt hur företagen kan samarbeta med Elektrikerna och vad vi kan hjälpa dem med. För oss på Elektrikerna är den mest prioriterade frågan en säker elbransch; därför hjälper vi till med utbildning i både kollektivavtalet, svensk lag och säkerhetsföreskrifter.

Genom vårt fackliga samarbete BWI (Building and Wood
Worker's International) kan vi utbilda montörerna i kollektivavtal redan innan redan de kommer till Sverige. På detta sätt tror vi att de kommer känna sig mer välkomna och redo för svensk arbetsmarknad
, säger Niklas Enström, ansvarig för Elektrikernas internationella arbete.

Genom att samarbeta, skriva avtal och utbilda företagen som kommer till Sverige hoppas vi skapa en säkrare och tryggare bransch för alla när vi bygger Sverige.

Elektrikerförbundet välkomnar våra framtida elektriker och företag till Sverige!

Uppdaterad: