Stort grattis till vår medlem Karolina Dahl – årets vinnare av Isabellestipendiet
Priset delades ut i samarbete med Rättviseförmedlingen på Hem, villa & bostadsrätt-mässan idag och har sedan 2011 tilldelas kvinnor som arbetar inom byggbranschen och jobbar för en jämlik bransch.
I år har det kommit in över 400 nomineringar till priset. Karolina nominerades efter att hon agerat mot klotter på byggarbetsplatser. Nomineringen gjordes av HR-chefen på Veidekke, byggherren hon riktat kritiken emot.
Motiveringen löd:
"Med stort rättvisepatos, kraft och mod har hon visat att gamla normer och ojämlikhet inte hör hemma i byggbranschen. Hon är väl ansedd, trygg och erfaren elektriker som inte bara utför sitt arbete med bravur, utan också tar sitt medmänskliga ansvar för ett hållbart samhälle där inkludering och tolerans är avgörande byggstenar. På dessa grunder är vår stipendiat en stor inspiration för oss alla och 2017 års självklara Isabellestipendiat."
Klotter är vanligt förekommande på byggarbetsplatser och något som Elektrikernas kvinnliga nätverk ELQvinnorna tidigare uppmärksammat. Karolina berättar att det är en del av vardagen men när hon såg sitt eget namn skrivet tillsammans med bilder på kön och ordet hora så fick hon nog och tog en bild och delade på Facebook. Karolina Dahls Facebookinlägg om toalettklottret på byggarbetsplatsen i Stockholm fick snabb spridning på nätet och flera stora tidningar uppmärksammade det.
Facebookinlägget startade inte bara debatt utan en av de positiva effekterna Karolinas agerande hade med sig är att företaget efter att problemet uppmärksammades har lovat att jobba med klotter och jämställdhetsfrågor. Caverions VD Klas Tocklin har sagt i tidningen Elinstallatören att han lovar att detta kommer att "ha företagets absolut högsta prioritet under hösten. Detta fruktansvärda får inte förekomma, man ska känna sig trygg på jobbet."
I sitt tacktal säger Karolina bland annat att företag har börja ta sitt ansvar för dessa frågor, problemet är att förändringen inte når ända ned till montörerna. Hon menar att byggbranschen inte är på samma årtal som resten av samhället. Det skulle aldrig hända att man ristar in hakkors på väggen på ett kontor eller klottrade bilder på kön på toaletterna. Hon hoppas att nu när frågan får medial uppmärksamhet att det kan leda till att fler människor agerar mot detta.
När Elektrikerna besökte prisutdelningen för att gratta Karolina passade vi på att ställa henne några frågor.
Hur känns det att vinna?
"Det känns framförallt overkligt. Men självklart bra och jättekul! Jag blev nominerad väldigt oväntat så jag har inte riktigt hunnit ta in det än.
Många tänker inte på att man själv kan göra något för att påverka jämställdheten på sin arbetsplats. Detta är ett pris som i en ideal värld inte skulle behövas men tyvärr så behövs det. Jag tror priset är viktigt dels för att ge uppmärksamhet till dessa frågor men också för att få vanliga människor att tänka "vad kan jag göra för att förbättra detta?" "
Varför engagerar du dig för jämlikhet i byggbranschen?
"För det första för att jag är kvinna. Jag har vuxit upp i ett samhälle med en känsla av att man inte är lika mycket värd. För det andra så har jag en väldigt stark rättvisekänsla. Jag tycker man ska göra det man kan för att göra saker bättre. Bara för att man har gjort en insatts kan man inte bara släppa sitt ansvar utan det är en pågående kamp. Det är viktigt med ordning och reda och framförallt rättvisa!"