Per-Håkan Waern, Förste vice ordförande i Elektrikerna och ansvarig för demokrati och organisering

Fotograf: Diana Oldenburg

Skicka din motion innan 28 februari 2017

I en demokratisk fackförening är medlemmarnas engagemang och delaktighet det bränsle som gör att facket lever och utvecklas, utan medlemmarna stannar rörelsen upp och vi riskerar att förvalta det som vi uppnått tidigare.

Publicerad:

Därför är det viktigt att så många som möjligt deltar på klubbmöten och arbetsplatsmöten på företaget och lägger förslag som är viktiga för medlemmarnas intressen och styrka, det kan handla om rättigheter på arbetsplatsen, i Elektrikerförbundet eller i samhället i stort så länge det utgår från medlemmarna.

Har ni förslag som rör kollektivavtalet så deltar ni inför avtalsrörelsen och lämnar in avtalsmotioner, detta sker normalt året före avtalsrörelsen, för avtalsrörelsen 2017 som nu startat så skedde detta under 2016 och tidigare.

Om du vill lägga andra förslag som rör Elektrikerförbundets organisation, demokrati, förmåner eller andra, för medlemmarna viktiga frågor, så kan du skriva motioner. Detta kan din verksamhetskrets hjälpa till med om du så vill men annars skickar du in dem via din verksamhetskrets.

Sista dag för att lämna motioner inför Centrala representantskapet den 31 maj till 1 juni är 3 månader innan mötet, dvs sista februari 2017.

Så här skriver du en bra motion

En bra motion har en tydlig problemformulering. Vad är det du vill ändra på eller utveckla, vad vill du uppnå? En tydlig beslutsformulering är viktig; vad är det du vill att Centrala representantskapet eller förbundsmötet ska besluta? Utgå gärna från dig själv och dina erfarenheter, men tänk på att ju fler som står bakom en motion desto större tyngd har den.

Beskriv problemet och vad du vill uppnå och argumentera för din sak. Det är enklare att få igenom en motion som beskriver vad du vill uppnå än en motion som anger exakt hur regionen ska göra för att uppnå detta. Naturligtvis kan du föreslå vad organisationen ska göra i den s k "att-satsen" men alltför detaljerade motioner har ofta  svårt att få gehör eftersom man kan behöva ändra lite i din idé för att den ska fungera riktigt bra.

Det kan vara bra att dela upp ditt förslag i flera "att-satser" eftersom vi beslutar om varje "att-sats" för sig.

Motionen ska också skrivas under med namn och verksamhetskrets.

Uppdaterad: