Tina Nordling, centralt ansvarig för arbetsmiljö och Galaxen för Elektrikerna

Fotograf: Diana Oldenburg

Galaxen Bygg - Ett hållbart arbetsliv i byggsektorn

Galaxenanställningen finns för att hjälpa dig som behöver extra stöd att komma tillbaka till arbetslivet. Den 25-26 januari träffades representanter från fackföreningar, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och olika arbetsgivarorganisationer för att diskutera vidare samarbete utveckling av organisationen.

Publicerad:

Den 25-26 januari har Galaxen nationella samverkningsdagar där representanter från fackföreningarna Elektrikerna, Målarna, Seko och Byggnads, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och olika arbetsgivarorganisationer träffas, från hela landet, för att diskutera vidare samarbete inom arbetsmiljö och rehabilitering.

Galaxen Byggs uppgift är att ordna arbetsförlagd rehabilitering genom anpassat arbete för personer med funktionsnedsättning och med bakgrund från byggsektorn. Målet för verksamheten är att arbetstagaren ska kunna återvända till ordinarie arbete utan lönestöd. (...) Det förebyggande arbetsmiljöarbetet har till syfte att förhindra att någon ska drabbas av sjukdom eller besvär i arbetet.
– från Galaxens hemsida

Det vill säga Galaxen hjälper till att hitta en anställning till de av våra medlemmar som av någon anledning inte kan fortsätta arbeta utan kräver ett anpassat jobb med stöd från Galaxen.

Under de två nationella samverkningsdagarna har representanter från de olika intressegrupperna jobbat med utvecklingsarbete av organisationen. Bland annat så har det diskuterats vilka informationsinsatser som kan göras i framtiden och hur vi informerar om Galaxen idag samt hur fall anmäls in till Galaxen och hur vi kan hjälpa fler.

Samtalen mellan ansvariga från de olika fackförbunden visade en oroväckande utveckling; allt fler personer som behöver hjälp av Galaxen är unga med psykosociala problem som exempelvis utbrändhet och mobbing. Tidigare har majoriteten av personerna varit äldre med förslitningsskador eller andra problem.

Vi tycker att det är viktigt att kunna samarbeta i frågor som rör en tryggare bransch för våra medlemmar. Att med hjälp av Galaxen Bygg kunna arbeta med såväl förebyggande arbetsmiljöarbete som rehabilitering ser Elektrikerna som en prioriterad fråga.

Tillsammans jobbar vi för en säker byggbransch!

Läs mer på www.galaxenbygg.se

Uppdaterad: