Norrköpings sjukhus

Fotograf: Anna Ledin Wirén

Bra samtal på våra arbetsplatser

Vi har hunnit med många bra möten med medlemmar runt om i landet och haft intressanta diskussioner om våra och arbetsgivarnas krav. Nedan är bilder på några av de vi än så länge har hunnit träffa.

Publicerad:

Jonas Wallin besökte Bravidas montörer i Nyköping

Bravida drar el till nya Länsmuseets lokaler. Jonas gick igenom Elektrikernas avtalskrav samt Installatörsföretagens krav. Anders Pettersson är ledande montör på Bravida och har 7 elektriker som han ansvarar för. Bravidas montörer tycke att vi är på rätt väg med avtalskrav gällande arbetsmiljö.

Ordförande Jonas Wallin besökte bravidas montörer i Nyköping

 

Avtalsinfo på Midroc i Söderhamn

Midroc i Söderhamn fick under frukost information om avtalsrörelsen på Installationsavtalets område. En kommentar från mötet "menar dom seriöst att en elektriker med ex 10 års erfarenhet ska kunna provanställas det verkar inte riktigt klokt."

Avtalsinfo på Midroc i Söderhamn

 

Företaget Elia i Söderhamn fick information om avtalsrörelsen

Sagt på mötet: "I ett modernt samhälle borde den anställda kunna förena arbete med familj och fritid. Då kan inte arbetsgivarens krav med en oreglerad arbetstid bli verklighet."

Företaget Elia i Söderhamn fick information om avtalsrörelsen

 

65 elektriker från Assemblin får avtalsinfo från förhandlingschefen

Vår förhandlingschef, Urban Pettersson och Pierre Håkansson, förtroendevald på El-ettan var inbjudna till Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Där fick de träffa ca 65 elektriker från Assemblin. Urban drog igenom avtalsförslagen, både vad vi vill men även motparterns, EIO. Elektrikerna på NKS vill se högre löner än det så kallade "märket", om det inte kan avtalas vill man se förstärkningar på ackordet.

Att EIO vill låta oss arbeta i ett större tidsfönster är inget montörerna gillade, om något borde övertiden minskas. En riktig silverrygg L Åman uttrycker med fasa att man vill anställa elektriker med lägre kompetens än nu: "Är detta möjligt, har arbetsgivarna tänkt igenom detta?"

Alla montörer på plats hälsar att de ställer sig bakom kvinnornas rättigheter vid graviditet och de vill att våra avtalskrav genomförs med nödvändiga styrmedel i avtalsrörelsen.

Avtalsinfo på Nya Karolinska sjukhuset i Solna

 

Information för Caverions montörer vid Drottninggatan i centrala Stockholm

Urban Pettersson, förhandlingschef och Pierre Håkansson, verksamhetsledare på El-ettan var ute och informerade Caverions montörer på ett rot-jobb vid Drottninggatan i centrala Stockholm. Karl Knuters bjöd in oss och under matrasten så informerar vi om avtalsrörelsen och vikten av medlemmarnas intressen. Montörerna trycker att de viktigaste frågorna är arbetsmiljö och damm samt hur det påverkar ackordet.

Att Elektrikerna lyfter pensionsfrågan upplevs som viktigt och kvinnorna som kommer till yrket samt verkar i det ska ha möjligheter till en trygg anställning vid graviditet.

Man ser positivt på samordningen med ett ökat samarbete inom 6F. En passning till arbetsgivarna är om branschen tjänar pengar så är det vår marknad och avtalsförbättringarna ligger i tiden med ett modernt språk.

Caverions montörer vid Drottninggatan

 

30 montörer fick besök av Michael Clysén och Henrik Hedman

K4 El har ett stort jobb på Gallerian i Stockholm, Urban Escape. Cirka 30 montörer fanns på plats och fick besök av Michael Clysén som är ombudsman i Stockholm. Med sig hade han Henrik Hedman som både är förtroendevald på El-ettan men även klubbordförande på K4. Clysén informerade om vad parterna ville i sina respektive krav. Arbetsgivarnas krav gick inte riktigt hem kan man minst sagt säga.

30 montörer fick besök

 

Besök på Bravida i Haganässkolan

Louise Olsson & Fredric Lundahl var ute och informerade om avtalskraven som växlats mellan EIO och SEF.

Många bra diskussioner hades och EIOs förslag om arbetstider var inte uppskattat. Även att principöverenskommelsen gällande resor var sämre än det de hade idag.

Bravida i Haganässkolan

 

Avtalinfo på Gullikssons i Bromma

Louise Olsson & Fredric Lundahl var ute och informerade om avtalskraven som växlats mellan EIO och SEF.

Lika på denna arbetsplatsen var EIOs förslag om ändrade arbetstider ned röstat vi vill jobba de tider vi har idag, så man kan planera sin tid. principöverenskommelsen gällande resor skulle vara sämre än det de har idag. Louise passede även på att tipsa om fackliga utbildningar som el-ettan håller i.

Gullikssons i Bromma

 

Besök hos Bravida på St:göransgatan

Christine Svedjestrand & Fredric Lundahl var ute och informerade om avtalskraven som växlats mellan EIO och SEF.

Elektrikerna på bravida tycker att arbetstiderna som vi har i avtalet idag är bra. 5 km gränserna i principöverenskommelsen är för långa. Nuvarande reseregler är bättre för dem.

Bravida på St:göransgatan

 

Besök hos Bravidas arbetsplats i Östersund

Tomas Jansson besökte Bravidas arbetsplats i Östersund för en dialog om ackord, förutsättningar samt om satsningen som Elektrikerna gör inom ackordsområdet.

På det sätt som Skanska bedriver detta bygge med samordningsmöten varje morgon, kontinuerliga uppdateringar av tidsplaner, skyddsronder så är förutsättningarna bra för att komma fram och skapa förutsättningar för en bra installation samtidigt som möjligheten ökar för ackordslaget att tjäna pengar.

Tomas passade även på att informera lite kort om båda parters avtalskrav och en av sakerna som uppskattades var möjligheten att byta semestertillägget emot ledig tid för att kunna vara ledig mera 💪

Det man inte gillade var tanken att arbetsgivaren skulle lägga ut arbetstiden utifrån en möjlighet med 40 tim i snitt på minst en 4 veckors period 😡

Bravidas arbetsplats i Östersund

 

Besök på Härjeåns årsmöte

I Ånge, Bräcke, Sveg, Funäsdalen, Hede och Bispgården höll Härjeåns idag årsmöte.

Vissa närvarande i Ånge och de andra via video eller telefon, tekniken skapar möjlighet att genomföra möten på nya sätt.

Krister Olsson avgående ordförande på Härjeåns och som ledamot i förhandlingsdelegationen samt Sven Höckert Ombudsman gick igenom avtalskraven efter årsmötets slut.

Montörerna var eniga att om EFA tvingar igenom kravet för längre beräkningsperiod för veckoarbetstiden så kommer inte bolaget att ha många montörer kvar då bägaren rinner över i det läget.

Även EFA förslag om att frysa minimilönen anses skada hela branschen och skapa utrymme för oseriösa företag som kommer att utföra en osund lönedumpning inom branchen.

Montörerna ansåg att en högre beredskapsersättning var på tiden utifrån att det blir mer och mer beredskapsobjekt samt större beredskapsområden och att ersättningen idag inte överensstämmer med detta.

Härjeåns årsmöte

Uppdaterad: