”Stå upp för arbetarnas rättigheter i Kambodja”
"Vi vill att svenska företag som H&M och Ikea med produktion i Kambodja står upp för rätten att organisera sig och kräver att lagförslaget dras tillbaka", skriver flera fackförbund gemensamt i en artikel i SvD.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet som publicerats idag den 13 juli protesterar Elektrikerna tillsammans med flera andra fackförbund mot ett nytt lagförslag i Kambodja i vilket det föreslås att förbjuda fackföreningar att ställa krav på bättre arbetsvillkor. Detta innebär att det blir straffbart för facken att kritisera regeringen och till exempel kräva högre minimilöner eller bättre arbetsmarknadslagar.
"Vi vill att svenska företag som H&M och Ikea med produktion i Kambodja står upp för rätten att organisera sig och kräver att lagförslaget dras tillbaka", skriver flera fackförbund gemensamt i artikeln.
- I den växande byggbranschen och textilbranschen i Kambodja jobbar arbetarna upp till 14 timmar per dag, men lönerna är låga och räcker ofta inte ens till för att kunna äta sig mätt. Om de kräver förbättrade arbetsvillkor blir arbetarna straffade eller kan till och med förlora sina liv, som det hände under en demonstration förra året, säger Jonas Wallin.
- Så ska det inte vara! Därför kräver Elektrikerna tillsammans med andra fackförbund att alla svenska företag som har verksamhet i Kambodja offentligt går ut och ställer krav på regeringen att ta tillbaka det anti-fackliga lagförslaget, fortsätter Jonas Wallin.
Multinationella företag har en skyldighet att garantera fackliga rättigheter för alla anställda i sina leverantörsled, enligt OECD-ländernas gemensamma riktlinjer.
- Vi kan inte acceptera inskränkningar i organisationsfriheten. Vi måste agera nu. Vi är solidariska med arbetarna i Kambodja och kräver att deras rättigheter till schysta arbetsvillkor och löner som går att leva på respekteras. Utan fria fackföreningar blir arbetarna i Kambodja chanslösa, avslutar Jonas Wallin.