Många länder kränker de mänskliga rättigheterna i arbetslivet
Kränkningarna mot fackligt aktiva runt om i världen ökar. Hot, avsked, fängelse, sexuella trakasserier, tortyr och i värsta fall mord drabbar arbetstagare som är fackligt aktiva.
Det visar Världsfacket ITUC i en ny rapport som publicerats och som bland annat innehåller en lista över de länder i världen som är sämst på mänskliga rättigheter i arbetslivet.
Bland de tio sämst rankade i världsfackets så kallade rättighetsindex finns Kina, Guatemala och Förenade Arabemiraten – länder som är kända för omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter och bristande demokrati. Högt på listan finns också Thailand, Turkiet, Indien och Kambodja.
- Det är fruktansvärda straff som många fackligt aktiva arbetare får när de ställt krav på bättre arbetsvillkor eller demokratiska reformer. Det är människor som kämpar för ett drägligt liv i vilket levnadslöner och bättre arbetsvillkor är grundläggande, säger Per-Håkan Waern, 1:e vice ordförande på Elektrikerna.
- En av de mänskliga rättigheterna i FN:s deklaration är rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar. Trots det visar ITUC:s rapport att övergreppen fortsätter att öka och att mänskliga rättigheter kränks dagligen, fortsätter Per-Håkan Waern.
- Elektrikerna arbetar aktivt med att stödja kampen för att stoppa kränkningar av fackliga rättigheter. Därför engagerar vi oss i det internationella fackliga samarbetet och vi kräver att dessa kränkningar ska upphöra. Genom vårt arbete kan vi öppna upp för att arbetare runt om i världen får bättre arbetsvillkor och i längden ett bättre liv, säger Per-Håkan Waern.
I rapporten räknas Sverige som ett av de länder där det endast förekommer oregelbundna kränkningar, men finns inte med bland de fem länder som enligt ITUC är allra bäst på att respektera arbetstagares rättigheter. Enligt rapporten är Norge, Finland, Nederländerna, Österrike och Uruguay de bästa länderna.
- Detta visar på att det har blivit hårdare klimat att bedriva fackligt arbete även här, i Sverige. Det är inte ovanligt att man kan frysas ut på arbetet eller till och med förlora arbetet. Det är därför viktigt att vi har en öppen dialog om att respektera arbetstagares rättigheter på vår hemmaplan. Man ska leva som man lär, avslutar Per-Håkan.
Läs mer här om ITUC Global Rights Index 2015
Kort fakta från rapporten:
Siffror ur rapporten:
- i 11 länder har arbetare mördats på grund av sitt fackliga engagemang.
- 70 procent av alla länder förbjuder arbetare från att strejka.
- 55 länder arresterar och frihetsberövar arbetare som organiserar sig fackligt.
- 58 procent av alla länder exkluderar vissa grupper av arbetare (t ex migrantarbetare) från de rättigheter som arbetsmarknadslagarna ger.
- 60 procent av alla länder ger ingen laglig rätt för arbetare att förhandla kollektivt med sin arbetsgivare.
Världens tio värsta länder för arbetstagare enligt ITUC:
- Vitryssland
- Kina
- Colombia
- Egypten
- Guatemala
- Pakistan
- Qatar
- Saudiarabien
- Swaziland
- Förenade Arabemiraten