10 kvinnliga elektriker
I utförliga intervjuer berättar tio kvinnor om hur det gick till när de valde att bli elektriker, varför det skedde, hur de upplevde utbildningen – och hur det är att arbeta som elektriker.
KAROLINA
Att jobba i mansdominerade miljöer har ett pris för kvinnor. Det går inte att slappna av. Karolina är alltid på sin vakt och är en annan person på jobbet än vad hon är privat. Men trots priset har hon jobbat som elektriker i tio år.
– Det är bra med pengar, jobbet är kul – och jag är faktiskt väldigt bra på det här yrket.
– När jag bestämde mig för att utbilda mig till elektriker visste jag att det var ett tufft jobb. Men med bra villkor och bra lön. Det jag inte kunde föreställa mig var hur en del män kan bete sig på arbetsplatserna. Det är faktiskt omöjligt att förbereda sig på.
TINA
Om fler unga tjejer visste vad elektrikerjobbet innebar skulle fler söka utbildningarna. Och om de insåg att det trots allt finns kvinnor som jobbar som elektriker skulle ännu fler söka. Det är Tina övertygad om.
– Alla skulle tjäna på att branschen fick fler kvinnor, säger hon.
– Företagen borde också bli mycket bättre att vara ute i skolorna. Grundskolorna borde tidigt få besök av företagen och gärna tillsammans med kvinnliga elektriker. Då får unga tjejer se att vi finns. Det blir också ett sätt för företagen att visa att de vill ha in fler tjejer.
MARIA
Mycket, mycket mer kan göras för att locka fler tjejer till elbranschen. Många ser inte elektrikerjobbet som en möjlighet, trots att det är ett bra och väldigt roligt jobb. Men nu hoppas Maria, lärare på el- och energiprogrammet i Falköping på ändring.
– På ett kontor eller här i skolan kan jag springa omkring och prata med folk och svara på mejl. Men inget syns när man jobbar på det sättet. Det gör det när man är ute och jobbar som elektriker.
LINDA
Det tog några år, men sen bestämde sig Linda för att bli elektriker. Inte i första hand för att hon gillar att jobba med el, utan för att det skulle leda till ett arbete med stabil inkomst och bra arbetstider.
– Jobbet är bra och men ibland kan jag sakna kvinnliga arbetskamrater, säger hon.
– Killarna pratade om att de gillade att laga dammsugare och annat, medan min förklaring var att jag ville hitta ett bra jobb och en stabil inkomst.
CIA
Hon gick utbildningen mot sin vilja. Drömmen var att gå på sjön men det sade föräldrarna nej till. Jobbet som elektriker på ett varv var dock okej. Men efter några år ville Cia göra något nytt.
- Jag drömde om att jobba med trädgård, men när jag insåg vilka löner som gällde gick jag tillbaka till elbranschen.
– En del tar bara fram det som är negativt i mansdominerade miljöer. Jag tycker vi ska göra tvärtom. Det mesta är bra. Dessutom är jag övertygad om att en förändring är på gång.
TINA
Hon har upplevt en hel del. Både verbala och fysiska övergrepp. Men det mesta har Tina lagt bakom sig – ofta med hjälp av humor. Och mycket har blivit bättre, fast en hel del återstår.
– Vi ska bli ett jämställt och jämlikt förbund på alla plan, säger hon.
– Många av mina fackliga kollegor var fantastiska, men visst fanns det äldre ombudsmän som blev provocerade. De hade inte kunna föreställa sig kvinnliga elektriker och än mindre en kvinnlig ombudsman i förbundet.
EMILIE
Efter fyra år i yrket är Emilie mer övertygad än någonsin. Valet att bli elektriker var helt rätt. Hon kan inte tänka sig ett bättre yrke. Men vägen dit var ensam. Under utbildningen behövdes stöttning av en kurator.
– Även om jag har några få egna upplevelser av att äldre gubbar har betett sig illa så är det så mycket annat som händer på en arbetsplats. Jag vill inte att det här ska leda till en form av manshat.
JESSICA
Alternativen till det framtida yrkeslivet var många. Civilekonom, frisör, butiksbiträde eller sjuksköterska. För att hålla så många dörrar som möjligt öppna sökte Jessica samhällsvetenskapligt program på gymnasiet. Femton år senare fattade hon ett helt annat beslut och utbildade sig till elektriker.
– Det har jag aldrig ångrat, säger Jessica.
– Det kan handla om kommentarer när det är dags för kaffe, att det är jag som ska göra det. Ibland känns det som de där kommentarerna fälls för att jag ska reagera, att de som säger så vill ha i gång något. Och då är jag tyst, liksom i protest.
ELIN
Fler fackligt aktiva kvinnor, fler kvinnor som arbetar på byggen och fler kvinnliga elektriker som träffar unga kvinnor som ska välja yrke. Det är några nödvändiga åtgärder om fler kvinnor ska lockas till byggbranschen, enligt Elin.
– Fast allra viktigast är att få bort jargongen på arbetsplatserna.
– Jag vet inte varför männen gör så här. De kan vara hur grova som helst i munnen och så ringer flickvännen och då låter det på ett helt annat sätt.
CAMILLA
Studievägledaren försökte aktivt avråda Camilla från att söka el- och energiprogrammet. Men hon insisterade och jobbet var så kul som det hade verkat. Efter en lång yrkeskarriär som elektriker – som hon är stolt över – har hon dock insett att valet haft ett pris.
– Jag har nog dolt min kvinnlighet på jobbet.
– Vi elektriker hade varsina arbetsbänkar och vid killarnas hängde stora kalendrar som visade halvnakna kvinnor. Varje månad var det nya bröst som visades. Till sist blev jag innerligt trött på dem. Det blev jobbigt att se de där halvnakna kropparna.