Fotograf: Anna Ledin Wirén

Elektrikernas politiska åsikter

Vad behöver Elektrikerförbundets medlemmar av politiken? Elektrikernas medlemmar påverkas självklart av alla områden inom politiken, men det är några områden som Elektrikerna är mer engagerade i.

Energipolitik och investeringar

  • Elektrifieringen kan göra oss mindre beroende av import av fossila bränslen. Vi måste kunna konstruera, bygga och underhålla själva – utan att vara beroende av utländsk arbetskraft.
  • Sverige behöver el till vettiga priser. Både för privatkonsument och etableringar av företag.
  • Sverige ska vara klimatneutralt 2045 och klimatomställningen kräver stora investeringar. Det är en utmaning som kommer ge stora möjligheter men också svårigheter som behöver bemötas. Exempelvis behöver effektbristen på elnätet och omställningen till elproduktion lokalt hanteras.
  • Vi behöver en robust infrastruktur som tål att man ger sig på den. Det är viktigt för den nationella säkerheten! Utan el blir Sverige mörkt och kallt. Utan el fungerar inte kommunikationen, vilket skulle göra oss isolerade från varandra och omvärlden.

Arbetsmarknad

  • Samhällets omställning till el är en stor möjlighet till jobbskapande i Sverige. Det öppnar upp för nya intressanta jobb.
  • En certifiering av distributionselektriker samt utbildning och kompetensutveckling som täcker behoven för att hänga med i samhällsutvecklingen.
  • Kommande år behövs tusentals fler elektriker men vi rekryterar bara från hälften av befolkningen. Endast 2 procent av Sveriges elektriker är kvinnor. Vi behöver åtgärder för att underlätta för att fler kvinnor söker sig till elbranschen.
  • Bättre sjukförsäkring. Sjuka ska få vara sjuka, inte vara lönekonkurrent på arbetsmarknaden.
  • Avskaffa karensavdraget. Du ska inte straffas för att du varit sjuk. Pandemin har visat stora brister med karensavdraget. Det är en ineffektiv lösning på ett problem som inte finns.

Arbetsmiljö

Ingen ska dö eller skadas på grund av sitt arbete. Vi arbetar i en bransch som är väldigt olycksdrabbad med många tillfälliga arbetsplatser. Arbetsplatserna är i ständig förändring. Detta gör att det är ännu viktigare med ett fungerande arbetsmiljöarbete.

Förtroendevalda i Elektrikerna och Seko har tillsammans gått samman och startat nätverket ”Ingen ska dö på jobbet” för att påverka beslutsfattare och skapa en säkrare energibransch.

  • Vi måste få bukt med dumping på grund av sämre villkor från utländsk arbetskraft.
  • Arbetsmiljöverket behöver mer resurser.
  • Sverige behöver se över upphandlingsregler för att förbättra arbetsmiljön för de som utför jobbet. Energibranschen har de senaste åren haft flera dödsolyckor. Det måste vi sätta stopp för – ingen ska dö på jobbet.
  • Elektrikerförbundets syn är att för att få ett fungerande arbetsmiljöarbete spelar skyddsombuden en stor roll. Skyddsombuden behöver idag mer stöd och en bättre lagstiftning för att kunna jobba för en bättre arbetsmiljö. Regionala skyddsombud behöver också tillträdesrätt till våra arbetsplatser för att kunna utföra sitt arbetsmiljöarbete.

Pension

De äldre har byggt det samhälle vi har i dag. Många kroppar är utslitna efter åratal av dåliga arbetsförhållande. Att vi då belönas med en pension som inte räcker till duger inte. När du blir gammal ska du ha ersättning så du klarar dig.

Elektrikerna har bland annat skrivit en pensionsrapport ”Ett otillräckligt pensionssystem” som vi har skickat till politiker och aktivt drivit pensionsfrågan i avtalsrörelsen under flera år.

  • Har man jobbat ett helt liv ska man ha en tillräckligt hög pension att kunna leva på. Elektrikerförbundet har som mål att pensionen ska motsvara minst 80% av din lön. Tyvärr är vi inte där idag och har tvingats göra egna lösningar i form av avtalspensioner. Pengar som i stället hade kunnat gå till din löneökning eller andra förbättringar.
  • Många elektriker orkar inte jobba till pensionsålder på grund av ett tungt arbetsliv. Åtgärder behövs så man kan jobba till pensionsåldern, exempelvis kortare arbetsvecka eller sänkt pensionsålder.
  • Man ska inte behöva förlora pension om man blir utsliten av jobbet. De flesta som får för låg pension är de som tvingas ta ut pensionen för tidigt. De som egentligen skulle varit sjukskrivna eller fått anpassade arbetsuppgifter.

Mer resurser till yrkesprogrammen och kompetensutveckling

  • Alla människor ska ha samma förutsättningar att lyckas i livet. Yrkesprogrammen måste ha tillräckliga resurser för att kunna matcha de kunskapskrav som finns i elbranschen.
  • Alla elever som går El- och Energiprogrammet ska ha rätt till praktik. Det är en oerhört viktig väg in till jobb.
  • Utbudet av elektriker ska inte styras av marknadsprinciper. Det finns idag få utbildningsplatser med dålig geografisk spridning för distributionselektriker. Låt-gå-principen lämpar sig illa för sektorer som rör infrastruktur och i förlängningen rikets säkerhet.
  • För att få arbeta med el, som är av fara för liv och hälsa, anser vi att det ska införas ett utbildningskrav som motsvarar gymnasieutbildning eller motsvarande, med inriktning av avsett teknikområde.
  • Elbranschen är i ständig förändring. Vi kräver att företagen tar sitt ansvar och ger elektrikerna den kompetensutveckling som behövs, för att kunna verka även i morgondagens bransch. Det är viktigt att man säkerställer kompetensen vid nya arbetsmoment.

A-kassa

A-kassan är till för dem som arbetar. Den som blir arbetslös ska inte behöva sälja hus och bil för att klara av vardagen. Är a-kassans ersättning för låg tvingas du ta ett jobb till ett lägre pris. Alltså du tvingas lönedumpa din bransch. En hög a-kassa håller lönerna uppe och ger människor som är mellan jobb en dräglig tillvaro. Hårt arbete ska ge avkastning i form av trygghet. Du ska belönas av att ha arbetat. Inte straffas för att du just nu inte arbetar. Vi tycker att a-kassan ska motsvara minst 90% av din nuvarande lön.

Familjeliv

Elektrikernas vardag skiljer sig ofta från dag till dag. Att kunna kombinera arbetsliv med fritid och familjeliv är idag svårt. Fackföreningen har genom kamp sett till att vi idag har saker som 8 timmars arbetsdag, 5 veckors semester, fungerande äldreomsorg, sjukvård med mera. Här har vi en motpart som vill stycka upp våra arbetstider och fritt kunna förlägga hur vi ska arbeta. Det skulle innebära väldigt stora problem för alla elektriker i deras vardag, vilket gör det än viktigare att vi jobbar för att påverka politiken i rätt riktning.

(Anställnings)trygghet och rehabilitering

Tryggheten på jobbet är det viktigaste vi har. Tar vi bort vår anställningstrygghet så har vi ingenting. Vem skulle våga säga ifrån när man ser brister om man vet att arbetsköparen dagen efter kan avsluta ens anställning? Elektrikerförbundet vill ha trygga anställningar där du vet att din chef inte godtyckligt kan avsluta din anställning från dag till dag. Tysta arbetsplatser leder till farliga arbetsplatser då få vågar påpeka när arbetsmiljön är dålig.

Omställning och trygghet. Att inte rehabilitera människor som har möjlighet att återgå till ett fungerande arbetsliv är ett slöseri med mänskliga resurser. Alla som kan ska få göra sin plikt (efter förmåga) för att kräva sin rätt.

Lika villkor på arbetsplatsen och arbetskraftsinvandring

Idag ser vi att väldigt många företag fuskar och genar. Priset får vi elektriker ta genom sämre arbetsmiljö och arbetsvillkor. Jobbar du i Sverige ska du följa svensk lagstiftning och kollektivavtal. Ett företag som genar och fuskar sabbar för hela branschen. Vi vill ha en bransch där man konkurrerar på lika villkor.

  • Det behövs en arbetsmarknadsprövning. Det är rimligt att importera arbetskraft när vi har hög arbetslöshet. Svenska jobb ska i första hand matchas mot inhemsk arbetskraft.
  • Vi måste få bukt med arbetslivskriminaliteten. Svarta löner, företag som undviker att betala skatt, ekonomisk brottslighet och utnyttjande av utsatta personer är något som vi måste ta krafttag emot.
  • Det finns behov av en politisk reglering för att motverka dumpning av löner, arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Rätten att vara medlem i facket

I Sverige har vi idag enligt grundlagen rätt att organisera oss fackligt. Tyvärr ser vi idag att många inte vågar bli medlem i facket. Och de som är medlemmar och engagerar sig tyvärr många gånger motarbetas av sin chef. Ensamma ber vi om lov – tillsammans ställer vi krav. Endast tillsammans kan vi påverka vår bransch till det bättre!

Elektrikerna anser att skatteavdrag på fackföreningsavgiften bör återinföras då det värnar den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Uppdaterad: