Fotograf: Anna Ledin Wirén

Bli elektriker – yrket med 1000 möjligheter!

Det finns många anledningar till att välja att bli elektriker och möjligheterna att få jobb efter utbildning är mycket goda. Du kan bli elektriker genom att gå 3-årigt yrkesprogram på gymnasiet eller utbilda dig senare som vuxen. 

Varför ska du bli elektriker?

Elektriker - yrket med 1000 möjligheter! Utan elektriker stannar Sverige. Utan elektriker blir det kallt och svart. Elektrikern kommer med ljuset!

Det finns många anledningar till att bli elektriker. Här är några av dem:

▶ Bra betalt

▶ Bred arbetsmarknad

▶ Socialt och kul

▶ Praktiskt

▶ Mångsidigt

▶ Lika lön för lika arbete

▶ Stark fackförening

▶ Kreativt

▶ Utvecklande

▶ Möjlighet till vidareutbildning

▶ Du får arbeta med händerna

▶ Inget stillasittande

▶ För dig med tekniskt intresse

▶ Fritt arbete


Bli elektriker redan i gymnasiet

Redan när du söker till El- och Energiprogrammet på gymnasiet behöver du välja inriktning. Det finns fyra sådana. Du går samma grundutbildning oavsett vilken av de fyra inriktningarna du väljer. Det är senare, när du fördjupar dig, som du väljer en "utgång", som det kallas. Då handlar ditt val ännu mer specifikt om vad just du vill arbeta med. Om du redan nu vet vad du vill specialisera dig på, kolla att den skola du är intresserad av verkligen har den utbildning du vill gå. 7 av 10 väljer Elteknik.


ELTEKNIK innebär att du lär dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm och tv-och datanät.

ENERGITEKNIK är utbildning i drift- och underhållsarbeten och i servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna, liksom i processbaserade branscher.

AUTOMATION handlar om produktionssystem, alltså om elektroteknik, datorteknik och drift och underhållsteknik.

DATOR- OCH KOMMUNIKATIONSTEKNIK ger dig kunskaper i att installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem.

Läs mer på Skolverkets hemsida om de olika inriktningarna:

www.skolverket.se

 

Välj en gymnasieskola där lärlingstiden är inkluderad i utbildningen

Om du som elev har möjligheten att välja en skola som är en partnerskola till Elteknikbranschens gymnasieskolor (ETG), så har de många fördelar. ETG-skolorna är startade av elteknikbranschens parter Elektrikerförbundet och Installatörsföretagen.

Fördelen med en ETG-examen är att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet som elektriker – här är lärlingstiden inkluderad i utbildningen tack vare en kvalitetssäkrad utbildning med ett praktiskt yrkesprov på våren i 3:an. Klarar du provet utfärdar Centrala Yrkesnämnden ditt Certifikat i samband med skolavslutningen. Enligt statistiken får 7 av 10 jobb efter avklarad yrkesexamen på en ETG-skola.

Ytterligare en fördel är att de första 720 timmarna som elektriker är lönen som andra delen av en lärlingsanställning, därefter startar 1:a året i yrket. Dessa fördelar att ha ett certifikat och få högre lön gör att ETG-skolorna är eftertraktade utbildningar. ETG Sverige har partnerskolor i hela landet och det tillkommer hela tiden nya skolor. Läs mer om ETG på:

www.etgsverige.se



Bli elektriker som vuxen

För vuxna som vill studera till elektriker är det vanligaste att man går en utbildning på Komvux. Har man sedan tidigare avklarad gymnasieutbildning läser man bara 1500 poäng el-utbildning. Här finns också utbildare som blivit partner till branschens upplägg enligt ETG, se ovan.


Företagslärling

Är du också sugen på att byta karriär? Då kan företagslärling vara din väg in i elbranschen. Det spelar ingen roll vad du har för gymnasieutbildning eller redan jobbar med. Oavsett om du vill jobba med högspänning i en industri någonstans i världen eller om du vill utföra mindre men smarta elinstallationer hos privatpersoner och företag, så finns det något för dig inom elbranschen.

Utbildningen pågår under två år, där arbete på företaget växlas med skolförlagd utbildning på 1000 poäng och ett yrkesprov. Klarar du yrkesprovet blir du förstaårsmontör och slipper lärlingstid på 1 600 timmar.

Fördelar med att vara företagslärling:

  • Anställning på ett företag som vill satsa på just dig.
  • Lön och schyssta villkor. Ingångslönen som färdigutbildad installationselektriker är högre än efter många andra utbildningar.
  • En bättre löneutveckling jämfört med andra yrkesgrupper.
  • Ett ECY-certifikat som betyder att du har klarat det slutprov som tagits fram av branschen.

Läs mer och anmäl dig



Möjlighet till jobb som installations- och serviceelektriker

Branschen och arbetsförmedlingen bedömer att installations- och serviceelektriker har mycket goda möjligheter till arbete det närmaste året. På fem års sikt bedöms möjligheterna till arbete fortsatt vara mycket goda. (2018)

Gymnasieskolans El- och Energiprogram är det till antalet största av yrkesprogrammen och majoriteten av eleverna väljer inriktning mot elteknik. Trots det är tillgången på utbildade inte tillräcklig för att möta efterfrågan inom yrkesgruppen. För färdigutbildade installations- och serviceelektriker med yrkesbevis (certifikat) är möjligheterna till arbete därmed mycket goda.


Karriärvägar inom elektrikeryrket

Idag väljer många att plugga vidare på olika skolor och högskolor. Andra får chansen att vidareutbilda sig internt, alltså på företaget där de jobbar. När du börjar jobba efter gymnasiet får du ofta syssla med lite av varje för att skaffa dig erfarenhet. Sedan, med några års praktiskt arbete bakom dig, kan det bli dags att både fördjupa dig och att bredda din kompetens genom att gå olika kurser. Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter, EUU, har mängder av sådana kurser. Det finns många skolor som erbjuder olika utbildningspaket för dig som siktar på att bli projektledare, konstruktör eller ljusdesigner med mera. Du kan också läsa på Yrkeshögskola, YH, efter gymnasiet och en tids jobb.

Efter gymnasiet kommer du förmodligen jobba som lärling ett tag, och då kommer du upptäcka vad du brinner för och vilket som blir ditt specialområde.


Lön och medlemskap i facket

Lönen för en elektriker skiljer sig något mellan inriktning och erfarenhet. Grunden för löneläget i installationsbranschen utgår från Installationsavtalets regler om lägsta löner och yrkesutbildningsavtalet.

En lärling ska ha som lägst lön de första 720 timmarna 15 902 kr/månad (från 2023-05-01) och sedan 18 416 kr/månad till lärlingstidens slut, normalt 1 600 timmar. Därefter ökar lägsta lönen efter hur många år i yrket du har, från 20 490 kr/månad till 28 333 kr/månad när du går in i 3:e året i yrket (från 2023-05-01).

För 2023 är nuvarande månadslönesnittet för elektriker 35 870 kr och snittet för de som jobbar på ackord är 44 420 kr kr/månad.

Elektrikerna är ett fackligt yrkesförbund som organiserar anställda inom områdena elinstallation, privata kraftverk, radio-tv, larm- och säkerhet samt serviceområdet. De flesta av våra medlemmar går under Installationsavtalet. Medlemmar får rätten via sitt medlemskap till kollektivavtalet. 8 av 10 företag är medlemmar i Installatörsföretagen eller har hängavtal med oss på Elektrikerna. Där igenom blir de bundna av Installationsavtalets regler. Det är kollektivavtalet som avgör spelreglerna på ditt jobb. Vilken lön och vilka arbetsvillkor du får, därför är det extra viktigt att kolla så att företaget du börjar jobba på har kollektivavtal.

Redan i skolan kan du bli medlem i facket. Att vara medlem som studerande är gratis och du får möjlighet att påverka ditt framtida yrkesliv och ta del av våra kunskaper och erfarenheter.

 

Kontakta oss

Kolla med oss om företaget du tänker börja på har kollektivavtal. Hör av dig om du har några frågor eller vill veta mer till vår medlemservice Kontakten på 0771- 10 14 00 eller kontakten@sef.se.

 

  • Bli elektriker (4,74 MB)

    I den här broschyren har vi sammanställt det mesta som du som funderar på att bli elektriker behöver veta!

Vi ska bli fler – Lyssna på Elektrikerpodden

Elektrikerpodden är en podcast som drivs av Billy och Peter som båda har bakgrund inom elteknikbranschen. Elektrikerna har fått möjlighet att vara med i flera avsnitt och prata fackliga frågor.

I detta avsnitt pratar om hur vi blir fler – både elektriker och medlemmar i facket. Medverkar gör Elektrikernas förste vice ordförande Louise Olsson och Daniel Lundblad, förtroendevald i förbundsstyrelsen.

Avsnittet släpptes i april 2023.

Lyssna på Spotify

Uppdaterad: