För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan

Elektrikernas visselblåsartjänst

Elektrikerna värnar om en öppen och transparent organisation. Vår visselblåsartjänst ger dig möjlighet att anonymt rapportera allvarliga missförhållanden.

Så här fungerar Elektrikernas visselblåsartjänst

Svenska Elektrikerförbundet, Elektrikerna, har en visselblåsartjänst för anställda, förtroendevalda och medlemmar.

Tjänsten hanteras av en extern part för att garantera anonymitet och förhindra efterforskning av uppgiftslämnarens identitet.

För att säkerställa din anonymitet vid användning av visselblåsartjänsten rekommenderar vi att du använder en dator utanför Elektrikernas nätverk när du rapporterar, eftersom webbtrafik från arbetsplatsen kan vara spårbar.

Gör så här för att rapportera:

  1. Kopiera och klistra in följande länk i din webbläsare: https://lantero.report/elektrikerna
  2. Följ instruktionerna på sidan för att skicka in din rapport.

Alla inkomna ärenden behandlas konfidentiellt och med största allvar.

Det här är visselblåsning

Visselblåsning, eller att visselblåsa, innebär att uppmärksamma och rapportera allvarliga missförhållanden.

Det kan handla om misstanke eller kännedom om brott, oetiskt beteende eller andra avvikelser från lagar och interna riktlinjer eller policys. Visselblåsning används som begrepp för både larm till nyhetsmedier eller för när man uppmärksammar ett problem internt inom en organisation.

När ska du använda visselblåsartjänsten?

Vår visselblåsartjänst är framför allt till för att fånga upp allvarliga missförhållanden där det finns ett allmänintresse av att problemet uppmärksammas. Det handlar till exempel om:

  • Brott mot lagar och/eller förordningar.
  • Allvarliga överträdelser av Elektrikernas interna policyer.
  • Etiska överträdelser som kan skada organisationen eller dess medlemmar.

Observera att medveten smutskastning eller ryktesspridning inte tolereras. Alla anmälningar utreds noggrant, men om de bedöms ligga utanför systemets syfte kommer de inte att handläggas enligt visselblåsarkanalens rutiner.

 

Vårt åtagande

Elektrikerna tillämpar ett totalt repressalieförbud. Det innebär nolltolerans mot åtgärder som syftar till att straffa någon som i god tro har slagit larm om faktiska eller upplevda missförhållanden.

Vår förhoppning är att alla inom organisationen ska känna att vi har ett öppet klimat där  problem kan diskuteras fritt. Visselblåsartjänsten är ett komplement och ska inte ersätta en öppen dialog.

 

Så här hanteras handläggningen av inskickade ärenden

Handläggningen av inkomna ärenden sker av externa advokater, som engageras genom vår visselblåsarleverantör Lantero.

Ärenden som har utretts av advokat rapporteras sedan till så kallade förtroendepersoner inom Elektrikerna. Just nu är det:

Lennart Albinsson, förbundsrevisor
lennart.albinsson@sef.se

Åke Persson, förbundsrevisor
ake.persson@sef.se

Förtroendepersonerna rapporterar i sin tur till Elektrikernas kanslichef, men arbetar i övrigt under sekretess.

Det sker alltid en första bedömning av ärenden av Lantero, så att endast kvalificerade visselblåsarärenden utreds av advokat.

Handläggningen sker enligt en fast rutin med avseende på vilka frågor som behöver besvaras, tidsramar för varje handläggningssteg, ansvarsområden samt formatet för rekommendationen till förbundsledningen.  

Personer som pekas ut i ett ärende informeras om pågående utredning så snart det är möjligt med hänsyn till utredningsarbetet. Vem som står bakom anmälan förmedlas dock inte, även om det skulle vara känt för utredarna.

Efter handläggning raderas ärendet ur databasen. Om ärendet behöver utredas vidare sparas nödvändig information utanför databasen. Informationen förstörs eller anonymiseras så snart det med hänsyn till utredningen är möjligt.

Om en uppgiftslämnare väljer att vara öppen med sin identitet kommer ändå hens identitet uteslutande att tillgängliggöras för förtroendegruppen. Undantaget är om ärendet resulterar i en brottsutredning, då man som uppgiftslämnare kan komma att kallas som vittne. 

 

Ansvarig för funktionen

Elektrikernas kanslichef är ansvarig för funktionen och svarar på eventuella frågor om visselblåsarfunktionen eller systemet.

Eleonore Eriksson
eleonore.eriksson@sef.se
010-434 05 06

Senast uppdaterat: 9 december 2024