För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan
Händer som håller i röstkort på Svenska Elektrikerförbundets förbundsmöte 2018

Var med och påverka vårt förbund

Du som är medlem har du möjlighet att vara med och påverka fackförbundet Elektrikerna, vårt arbete och vilka frågor vi driver. Genom att skicka in en motion kan du göra din röst hörd.

Vad är en motion?

En motion är ett formellt förslag från en medlem. I en motion beskriver du det du vill förändra eller förbättra och argumenterar för det du tycker.

Motionen kan till exempel handla om hur du vill förändra Svenska Elektrikerförbundet (Elektrikerna) eller om en särskild fråga som du vill att Elektrikerna ska driva. 

Inom Elektrikerna finns det två typer av motioner: demokratiska motioner och avtalsmotioner.

Demokratiska motioner – motioner som rör vårt förbund

Om du har ett förslag till förbättring som rör Svenska Elektrikerförbundets organisation, vår demokrati, våra medlemsförmåner eller andra frågor som rör alla medlemmar – då kan du skriva och skicka in en demokratisk motion. En demokratisk motion är med andra ord ett  förslag till en större förändring. 

Avtalsmotioner – motioner som rör ditt kollektivavtal 

En avtalsmotion är ett förslag som rör något av Elektrikernas kollektivavtal. Avtalsmotioner skrivs och skickas in inför avtalsrörelsen – normalt sker detta året innan avtalsförhandlingarna. Avtalsmotioner skickas i första hand till Elektrikernas lokala avdelningar för behandling på lokal nivå.

Skicka in en motion

Du som är medlem kan enkelt skicka in din motion på vår webbplats. 

Skicka in en motion

Så här skriver du en motion

Alla som är medlemmar i Elektrikerna kan skicka in motioner. Du kan skriva och skicka in en motion på egen hand, tillsammans med andra medlemmar eller tillsammans med din avdelning. För att göra motionen tydlig finns det några regler du behöver förhålla dig till:

  • En motion ska endast behandla ett ämne eller en fråga. Om du har flera ämnen eller frågor som du vill ta upp behöver du skriva en motion för varje ämne eller fråga.
  • Motionen ska ha en tydlig rubrik, som beskriver vad motionen handlar om.
  • Motionen ska innehålla en beskrivning till bakgrunden varför förändringen eller förbättringen behövs.
  • I motionen behöver du argumentera för din sak. Beskriv vad som är ett problem och varför. Berätta också vad du vill uppnå med ditt förslag.
  • En motion ska innehålla en eller flera "att-satser", som tydligt sammanfattar vad det är du vill att det ska fattas beslut om.
  • En motion ska skrivas under med namn, telefonnummer och vilken avdelning den som skickar in motionen tillhör.

Så här behandlas din motion

En avtalsmotion lämnas till avdelningarna via mejl, brev eller genom vårt digitala formulär. Din lokala avdelning behandlar din motion och skriver ett utlåtande om motionen. Efter det skickas avtalsmotionerna till förbundets delegationer för fortsatt behandling och prioritering till förbundsstyrelsen.

Din motion behandlas först av avdelningens representantskap i din lokala avdelning. Avdelningens representantskap är ett möte som består av ombud från avdelningens klubbar och andra arbetsplatser där det finns facklig närvaro. Avdelningens representantskap hålls vanligtvis i januari, och motioner ska ha inkommit till respektive avdelning senast den 1 november året innan.

Om en motion avslås av avdelningens representantskap kan den som har skickat in motionen antingen överklaga till förbundsstyrelsen eller skicka motionen till nästkommande kongress. Vinner motionen bifall skickas den vidare till förbundsstyrelsen för behandling inför det centrala representantskapet eller kongressen.

Senast uppdaterat: 17 december 2024