Reseregler i Installationsavtalet
Från och med den 1 januari 2018 startar de nya resereglerna, med utgångspunkt från det nuvarande regelverket. Nedan har vi sammanfattat vad de nya reglerna innebär för dig som elektriker och som går under Installationsavtalet.
De tre huvudsakliga förändringarna med de nya resereglerna är att:
- Du får resetillägg från företaget till arbetsplatsen, istället för som tidigare från hemortsgränsen/resegränsen.
- Annat sätt att beräkna resan.
- Nytt regelverk för firmans bil från hemmet.
Bättre planering – kortare resor
Målet i årets avtalsrörelse, angående resorna, har varit att förkorta resorna till och från arbetet för våra medlemmar.
Så långt det är möjligt vill vi att arbetsgivaren i sin planering ska ta hänsyn till var de anställda bor och vilka arbetsplatser de ska åka till.
Frizon för att få bättre planering
Nytt i avtalet är en frizon runt hemmet på 3 km. Inom denna frizon utgår ingen ersättning för resan. Om arbetsplatsen är inom zonen och resvägen är mer än 5 km utgår ersättning.
Beräkning av restid
Restiden beräknas utifrån den lokala kollektivtrafikens restidsplanerare.
Resetillägg och restidsersättning utanför hemorten
Resetillägg är den ersättning du får istället för restidsersättning när du åker med eget eller arbetsgivarens fordon.
Restidsersättning är den ersättning du får för den tid, mätt med reseplanerare eller verklig tid.
Kostnadsersättning, utöver ovanstående, utgår för till exempel kommunala färdmedel, milersättning eller genom andra överenskommelser.
Allmänna kommunikationer
Om du reser med allmänna kommunikationer/kollektivtrafik, betalar din arbetsgivare ett resetillägg för din restid som är utanför din ordinarie arbetstid. Ersättningen betalas som restidsersättning.
Beräkningen av restiden ska göras med reseplanerare för snabbaste resväg från företaget till arbetsplatsen.
Egen bil eller företagets bil
Om du åker till jobbet med egen eller företagets bil kräver det en separat överenskommelse. Du får även ersättning för din restid när du reser själv samt samåker med dina kollegor.
Din arbetsgivare betalar då ett resetillägg på 1,60 kr per km, räknat från företaget till arbetsplatsen. Avståndet mellan företaget och arbetsplatsen bestäms utifrån kortaste resväg enligt den kartdatabas som parterna kommit överens om. (Eniro)
Företagets bil – förare
För att utgå hemifrån i företagets bil ska man ha en överenskommelse där villkoren bör dokumenteras.
Om inget avtalats gäller följande:
Om du har företagets bil hemma hos dig, då ska du vara ute på din arbetsplats kl. 07.00. 30 minuter av den totala restiden till jobbet är då din egen tid. För den tiden får du ingen ersättning. Detsamma gäller hemresan.
Företagets bil – passagerare
Passagerare som hämtas vid eller i anslutning till bostaden får restidsersättning för verklig restid. I det fall föraren tar med sig passagerare i bilen får även föraren restidsersättning för hela resan.
Lokala överenskommelser
Andra överenskommelser kan träffas lokala, inom företaget eller mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Om man kommer överens om en lokal uppgörelse är det viktigt att ha följande tre saker i åtanke:
- Krav på skriftlig överenskommelse.
- Automatisk uppsägningsregel efter tre månader.
- Därefter uppsägningsregel tre månader.
Orter utan och med nuvarande hemortsavtal
På orter där hemortsavtal redan tidigare har upprättats och godkänts av EIO och SEF, ska dessa tillämpas.
På orter där hemortsavtal inte har upprättats, tillämpas en hemortsgräns i form av en cirkel med 3 km radie runt varje företag.
Från företaget till arbetsplatsen – utanför hemorten
Från och med 2018 kommer både resekostnadsersättning, restidsersättning/resetillägg beräknas från företaget till arbetsplatsen.
Reseräkning och kvitton
Du har en skyldighet att redovisa din verkliga resa om arbetsgivaren kräver det. Detta för att arbetsgivaren och du, ska kunna göra en korrekt skattemässig redovisning.
Övergångsbestämmelser
De nya resereglerna gäller för arbeten som påbörjas efter 1 januari 2018. Överenskommelser kan träffas om andra reseregler och företagets bil innan 1 januari 2018.
Har du frågor om de nya resereglerna?
Om det känns som att det är mycket nytt på en gång att ta in kan du alltid höra av dig till vår medlemsservice Kontakten på 0771-10 14 00 eller kontakten@sef.se. Vi kopplar dig till en lokal ombudsman som kan hjälpa till att ytterligare reda ut de nya resereglerna. Om du hellre vill att vi kommer ut och besöker din arbetsplats och förklarar på plats så är det bara att säga till. Vi har samlat vanliga frågor och svar nedan.
Frågor & svar om de nya resereglerna
-
De nya resereglerna (som börjar gälla den 1 januari 2018) gäller för dig som går på Installationsavtalet.
-
Från den 1 januari 2018 och på de arbeten som påbörjas där efter.
-
Det kan man göra redan nu och överenskommelsen bör upprättas skriftligt med de villkor man kommer överens om.
-
Första perioden av en ny överenskommelsen upphör automatiskt efter 3 månader om inte båda parterna enas om förlängning. En sådan förlängning kan alltid sägas upp med 3 månaders uppsägningstid.
-
Jag jobbar med distribution och går under Kraftverksavtalet. Påverkas jag av de nya resereglerna? Lyssna
Nej, de nya resereglerna påverkar bara de som går under Installationsavtalet.
-
Jag är överens med företaget om att utgår från bostaden med servicebilen och åker direkt ut till kunderna. Men ibland får jag åka och hämta upp en arbetskamrat 8 km bort vid hans bostad innan vi är ute hos kund. Vad gäller då? Lyssna
Har ni inte reglerat det i er överenskommelse om nyttjandet av bilen, så ska även du som förare ha restidsersättning från din bostad till arbetsplatsen när du tar med passagerare.
Passageraren ersätts med restidsersättning för verklig tid. -
Vi åker företagets bil från företaget till arbetsplatsen ca 40 km, enligt Eniro, och plockar upp en arbetskamrat efter halva vägen. Vilken ersättning har vi då? Lyssna
Ni har ett resetillägg motsvarande 1,60 kr per km, som fastställs av en kartdatabas, snabbaste väg gäller för att fastställa sträckan (Eniro) Sträckan mäts från företaget ut till arbetsplatsen. 40 x 2 x 1,6 = 128 kr per dag. Halva sträckan 20 x 2 1,6 = 64 kr per dag.
Den som blir upplockad vid sin bostad kan max få motsvarande den verkliga restiden ersatt med restidsersättning. -
Arbetsgivaren ska betala reskostnadsersättning som motsvarar den färdbiljett med det kommunikationsmedel som erfordras, dock inte om arbetsplatsen ligger närmare din fasta bostad med en radie på 3 km. (Undantag är om den kortaste farbara vägen mellan bostaden och arbetsplatsen inom 3 kilometers området överstiger 5 km. Då gäller huvudregeln om ersättning från företaget).
Arbetsgivaren ska också betala restid enligt ortens "reseplanerare" från företaget ut till arbetsplatsen, dock inte om arbetsplatsen ligger närmare din fasta bostad än 3 km. -
Jag och företaget är sedan många år tillbaka överens om hur jag använder företagets bil. Vad gäller då efter 1 januari 2018? Lyssna
Den överenskommelsen fortsätter gälla som tidigare. Om den inte är dokumenterad bör man göra det.