Fotograf: Anna Ledin Wirén

Märket klart: 7,4 procent på två år

Fack och arbetsgivare inom industrin har enats om lönenivåerna i kommande avtal. Det som brukar kallas "Märket". Det blir ett tvåårigt löneavtal med en total ökning på 7,4 procent.

Publicerad:

Märket innebär en total löneökning på 7,4 procent på två år, varav 4,1 under det första året. Dessutom höjs de lägsta lönerna med 1350 kronor första året. Och nästa år genomförs en låglönesatsning där arbetsplatser med anställda som tjänar under 28 211 kronor per månad får en högre lönepott. Det är de högsta löneökningarna fackförbund i Sverige fått igenom i modern tid.

LO-samordningen, vilket Elektrikerna är en del av, har sagt sig hålla sig till Märkets procentsatser. Likaså Svenskt Näringsliv, vilka arbetsgivarna är en del av. I LO är förbunden som samordnar oss överens om att kroka arm för att driva igenom dessa nivåer på alla våra avtalsområden.

Just nu pågår förhandlingar på Elektrikernas största kollektivavtal, Installationsavtalet och Kraftverksavtalet. Elektrikerna träffar motparterna Installatörsföretagen och Energiföretagens Arbetsgivareförening regelbundet. Efter Påsk kommer intensiteten på förhandlingarna att öka. Målsättningen är att ha nya avtal på plats innan avtalen löper ut den 30 april 2023.

Totalt ska 450 kollektivavtal förhandlas i Sverige denna avtalsrörelse. Elektrikerna förhandlar alla sina 8 avtal under året. Alla har att förhålla sig till industrins märke.

Vad är märket?

Märket är den procentuella löneökning som den mest internationellt konkurrensutsatta sektorn, svenska industrisektorn, har förhandlat fram i sina kollektivavtal. Den här löneökningen agerar som ett riktmärke som de andra sektorerna förhåller sig till när de förhandlar om sina egna löneökningar.

Uppdaterad: