Kraftverksavtalet klart: Nytt deltidspensionssystem på plats
Elektrikerna och Energiföretagens Arbetsgivareförening (EFA) är överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya Kraftverksavtalet innehåller ett flertal villkorsförbättringar i form av ett nytt system för deltidspension, högre pensionsavsättning och stärkt anställningsskydd för gravida. Avtalet sträcker sig över två år och har ett totalt avtalsvärde på 7,4 % där första året är värt 4,1% och det andra året är värt 3,1% plus 0,2% i extra pensionsavsättning.
Efter långa, intensiva och stundtals väldigt tuffa förhandlingar har vi nu lyckats träffa ett riktigt bra avtal.
Ansvarig för Kraftverksavtalet Petter Johansson lyfter fram införandet av ett deltidspensionssystem som en framgång: ”Den här avtalsrörelsen har vi satsat på bättre pensioner för våra medlemmar. Jag är stolt att vi nu har fått på plats ett helt nytt system för deltidspension och ytterligare utökat avsättningen för tjänstepension. Detta system kommer vara livsförändrande för många av våra medlemmar och möjliggöra ett hållbarare arbetsliv. Med det uppfylls också ett av Elektrikernas prioriterade långsiktiga mål. Sveriges miljöhjältar förtjänar en hållbar pension.”
”Vi är väl medvetna om att löneökningarna inte motsvarar kostnadsökningarna i samhället i stort. Här behöver politikerna göra mer för att stötta de mest ekonomiskt utsatta grupperna. Elektrikerna har stått emot och stoppat avtalskrav från arbetsgivarna och än en gång visat att en stark fackförening behövs.”
Avtalet löper till och med den 30 april 2025.
Några av löne- och villkorsförändringarna i avtalet är:
- Avtalsvärdet är på 7,4%.
- Minimilönerna höjs avsevärt under avtalsperioden, från dagens 28 939 kr till 31 268 kr under avtalsperioden.
- Under perioden blir det två lönerevisioner: 1 maj 2023 på 4,1% och 1 maj 2024 på 3,1%. Alla anställda är garanterade som minst 699 kr första året och 550 kr andra året.
- Extra satsning av höjning av lönerna för de som tjänar minst. Andra avtalsåret innehåller avtalet en låglönesatsning där arbetsplatser med anställda som tjänar under 28 211 kr får en högre lönepott.
- Ett helt nytt system för deltidspension som innebär att anställda kommer kunna ansöka om deltidspension från 62 års ålder.
- Höjning av den extra pensionsavsättningen med 0,2% vilket innebär en total avsättning med 6,4 % vid avtalsperiodens slut.
- Ny regel i avtalet om stärkt anställningsskydd för gravida.
- Regler som stärker möjlighet till bättre ordning och reda i branschen samt som minskar risken för lönedumpning.
- En partsgemensam arbetsgrupp för att analysera avtalets nuvarande paragraf om dygnsvila om den uppfyller EU:s miniminivå i arbetstidsdirektivet.
- Överenskommelse om partsgemensamt arbete för förbättrad arbetsmiljö och minskad risk för olyckor för våra medlemmar som jobbar beredskap.
- En partsgemensam arbetsgrupp om bättre jämställdhet och för att göra energibranschen mer attraktiv.
- Överenskommelse om en bättre hantering vid avslut av anställning i samband med uppnådd pensionsålder.
- Utökande till 6 månaders provanställning mot dagens 4, i övrigt inga förändringar i paragrafen.
Läs överenskommelsen i sin helhet
Frågor & svar om avtalet
-
Avtalet sträcker sig över två år och har ett totalt avtalsvärde på 7,4 % där första året är värt 4,1% och det andra året är värt 3,1% plus 0,2% i extra pensionsavsättning. Det är de högsta löneökningarna fackförbund i Sverige fått igenom i modern tid.
Detta inkluderar både löneökningar och villkorsförbättringar.
-
Elektrikerna står bakom den svenska modellen som gett bra reallöneökningar över tid. Även i svåra tider har vi denna modell att utgå från. Det innebär inte att vi är nöjda med situationen men det går inte att kompensera inflationen med enbart löneökningar. För höga löneökningar riskerar att leda till högre inflation.
Det viktigaste är dock att det inte enbart är arbetarna som ska ta ansvar utan även arbetsgivarna och inte minst politikerna, som behöver göra mer för att stötta de mest ekonomiskt utsatta grupperna.
-
Nej, det hade vi inte. Elektrikernas avtal är ett bra kollektivavtal. Vi behöver förhålla oss till Industriavtalet och märket. Utöver märkets avtalsvärde har vi även fått igenom flera villkorsförbättringar samt stoppat flera av arbetsgivarnas krav, därför skulle det inte hjälpa oss att gå ut i strejk. Med det sagt så förstår vi att många anser att löneökningen är för låg.
-
Här följer vi märket i Industriavtalet och det avtalet är på två år vilket gör att vi också har ett tvåårigt avtal. Vi har gjort bedömningen att vi inte skulle få igenom lika stora villkorsförbättringar i avtalet om det var ett ettårigt avtal.
Det är omöjligt att veta vad som händer framåt och genom att teckna ett tvåårigt avtal så har vi en grund att stå på och tid till att förbereda oss inför nästa avtalsrörelse.
-
Din löneökning kommer självklart fortfarande vara i kronor men i kollektivavtalet har vi förhandlat fram en procentökning som varje arbetsplats har att förhålla sig till när man räknar fram löneökningen i kronor.
Inom LO-samordningen hade vi en gemensam låglönesatsning där arbetsplatser med anställda som tjänar under 28 211 kronor per månad bidrar till en högre lönepott, för att jämna ut löneskillnaderna.
-
Det kan vi inte svara på än. Det centrala kollektivavtalet är nu klart och nu kommer de lokala förhandlingarna att inledas. I kollektivavtalet har vi kommit överens om vilken löneökningsprocent man ska använda när man förhandlar lokalt. Hur löneökningarna fördelas regleras i vid de lokala förhandlingarna.
Alla anställda är garanterade som minst 699 kr första året och 550 kr andra året. Men vad varje enskild person kommer att få är för tidigt att svara på. Kollektivavtalet är ett minimum som alla medlemmar har rätt till. Det är självklart möjligt att förhandla fram högre löneökningar med din arbetsgivare.
-
Ja, ny lön gäller från den 1 maj 2023. Det innebär att när de lokala förhandlingarna och fördelningen av löneökningarna är klar får du på din nästkommande löneutbetalning din retroaktiva löneökning som en klumpsumma, och därefter får du din nya lön varje månad.
-
Här har vi inte nått hela vägen fram då Elektrikerna och arbetsgivarna står väldigt långt ifrån varandra i frågan. Möjligheten till deltidspension är ett steg på vägen, men vi är inte nöjda än.
Kortare arbetstid är del av våra långsiktiga mål gällande våra kollektivavtal och kommer tas upp under flera avtalsrörelser.
-
Många av arbetsgivarnas avtalskrav gick ut på att få mer makt över när du ska jobba, lönesänkningar och skapa osäkrare anställningar. Elektrikerna har i förhandlingen lyckats få bort dessa krav.
Elektrikerna har bara en kraftfull röst tack vare att vi är många. När vi har en hög organisationsgrad, det vill säga att många är med i facket av alla de som skulle kunna vara det, kan vi ställa krav mot arbetsgivarna och man måste lyssna på oss.
-
Nu är det dags att börja förhandla lokalt bland annat om hur lönefördelningen ska ske. Lönepotten beräknas utifrån lönenivåerna för alla som arbetar och på företaget och alla bidrar med en summa till den generella potten. Den insamlade potten ska sedan fördelas och det sker genom de lokala förhandlingarna. Den nya lönen gäller retroaktivt från 1 maj.
Där klubb eller facklig förtroendevald finns på företaget genomförs förhandlingen med dessa. Saknas klubb eller förtroendevald eller om den fackligt förtroendevalda vill ha hjälp, kan de kontakta förbundet för att få stöd i förhandlingen. Det är viktigt att du är medlem i Elektrikerna för att bli företrädd i löneförhandlingarna.
Prata med de lokala fackliga företrädarna om du vill veta mer om hur de lokala förhandlingarna går hos er.