Fotograf: Anna Ledin Wirén

95 procent av skyddsombuden tycker inte att arbetsgivaren ska kunna utse skyddsombud

Just nu förhandlar Elektrikerna med arbetsgivarna. Ett av Installatörsföretagens krav är att arbetsgivaren själv ska kunna utse skyddsombud på företaget, även anställda som inte är medlem i facket. Vi skickade därför ut en kort undersökning till Elektrikernas skyddsombud för att ta reda på vad de tycker om förslaget.

Publicerad:

Tisdagen den 4 april 2023 skickade vi ut en kort undersökning via SMS till skyddsombud på Installationsavtalets område. Redan efter cirka en vecka hade vi fått in över 200 svar. I undersökningen ställde vi fyra frågor:

  1. Tycker du att arbetsgivaren ska kunna utse skyddsombud?
  2. Har du någon gång blivit motarbetad av arbetsgivaren i ditt uppdrag som skyddsombud?
  3. Till de som svarade ja: Hur blev du motarbetad?
  4. Övriga kommentarer?

95 procent av skyddsombuden som svarade tyckte inte att arbetsgivaren ska kunna utse skyddsombud. Från kommentarerna som flera lämnade så såg de stora risker med att ett skyddsombud utsett av arbetsgivaren kommer åsidosätta risker i arbetet. De lyfte också vikten av att skyddsombudet ska utses av medlemmarna på företaget då det är arbetarnas representant samt att arbetsgivaren redan idag har alla möjligheter att förbättra arbetsmiljön om denne så vill.

Hela 30 procent har någon gång blivit motarbetad av arbetsgivaren i sitt uppdrag som skyddsombud. Vanligaste sättet som skyddsombuden blivit motarbetade på var att arbetsmiljöproblemen som de uppmärksammar inte tas på allvar av arbetsgivaren. Det uppgav över 81 procent av de som svarade på frågan.

 

 

 

 

Kommentarer från skyddsombud

På den sista frågan fanns det möjlighet att skriva en kommentar. Här är ett urval av svar från medlemmarna:

”Som skyddsombud, så tycker jag att det är viktigt att det är mina arbetskollegor som utsett mig till detta uppdrag med stöd från SEF, om arbetsgivaren får börja utse skyddsombud själva, så finns risken att skyddsombudet som utsetts av Arbetsgivaren inte får samma förtroende från kollegorna, samt att arbetsgivaren själva kan välja en person som troligtvis inte kommer att motarbeta arbetsgivaren om dem bryter mot Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.”


”Samverkan finns inte. Som Skyddsombud ses jag som ett hinder, inte en medpart vid förebyggande åtgärder (SAM).”


”Skyddsombudet ska vara sef medlem.”


”Arbetsmiljön ska alltid tas på allvar enligt arbetsgivaren tills man behöver vidta åtgärder och det blir en fråga om pengar och nedläggning av produktion.”


”Om ingen facklig organisation finns, är det bra om någon tar tillvara arbetsmiljö. Men det ska inte kallas skyddsombud.”


”Det är viktigt att inte arbetsgivaren får igenom detta krav.”


”Arbetsgivaren kan komma med förslag men klubben röstar.”


”Arbetsköparen behöver väl för fan inte använda sig av skyddsombud för att påverka den arbetsmiljön han själv bestämmer över. Det är bara att ta tag i den med hela handen som dom är så glada i att använda annars.”


”Arbetstagarna ska själva utse vem som ska föra deras talan. Annars finns risken att arbetsgivaren har inflytande över dennes åsikter.”


”Självklart skall den uppgiften ligga hos oss (arbetstagarna)!”


”Om vi tillåter det då är vi snart på ruta etthundra år tillbaka i tiden!”

Vi kommer nu presentera resultatet av undersökningen för Installatörsföretagen. Tack till alla som deltog!

Uppdaterad: