Fotograf: Pixabay

Bra att veta om jobb i Norge

Allt fler svenskar jobbar i våra nordiska grannländer. Norge är populärast följt av Danmark. År 2008 arbetade totalt 48 000 svenskar i Norge och fler har det blivit. De flesta är i åldern 16-25 år, sju av tio är män. Man uppskattar att det nu finns omkring 3 000 som arbetar som elektriker i Norge. Är du på väg att bli en av dem?

Vi har talat med Jan Henrik Larsen som är ombudsmanLO-förbundet EL og IT och som organiserar 38 000 medlemmar inom elektronik- och IT-branschen.

Vad ska man tänka på innan man tar ett jobb i Norge?
– Res inte till Norge innan du har minst tre års yrkeserfarenhet som certifierad elektriker. Uppfyller du inte det kravet får du inte godkänt som fackarbetare av DSB. Då blir du hänvisad till hjälpredejobb som är sämre betalda och mer ovissa, säger Jan Henrik Larsen.

Om jag nu har tre års erfarenhet. Hur går jag vidare för att få behörighetfackutbildad elektriker i Norge?
- Du ska sända som en kopia av ditt gymnasiebetyg från elprogrammet och ett intyg från din arbetsgivare som styrker att du arbetat tre år som certifierad elektriker. Du som person ska skicka dessa uppgifter till DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). Kolla hemsidan: www.dsb.no

– Det tar en till fyra månader innan du får ett brev/intyg från DSB som godkänner din behörighet, säger Jan Henrik.

Finns det några "fällor" jag bör undvika?
– Försök söka jobb hos de större etablerade elföretagen som exempelvis Bravida, YIT eller stora norska etablerade elfirmor. Eller kontakta de större vikariatbyråerna (bemanningsföretagen) som Adecco. Vi har problem med dem också men det är mindre risk att du blir utsatt för skattefifflare och annat bedrägligt.

– Det är bra att arbeta i Norge om du är i ett seriöst företag. Men vi varnar dig för oseriösa och bemanningsföretag med "kontoret på fickan". Vi har många exempel på elektriker från öststaterna som blivit lurade.

Hur gör jag med mitt fackliga medlemskap?
– Söker du jobb i en elfirma etablerad i Norge ska du söka medlemskap i EL og IT. Det kan du göra via hemsidan www.elogit.no eller ringa till oss. Du ska alltid rådfråga din avdelning i Sverige, säger Jan Henrik.

– Ska du arbeta på svensk firma som utför arbeten i Norge, då kan du vara kvar i Elektrikerförbundet. Checka av med din verksamhetskrets i Sverige innan du åker. Då tecknar de "Avtal för arbete i Norge". Om du råkar ut för något i Norge så får du då hjälp och råd från EL og IT.

Utan "Avtal för arbete i Norge" blir du avtalslös när du passerar gränsen.

Ordna det först!

 

Uppdaterad:
Kategorier: