Fotograf: Lars Sjölund

Unikt samarbete med Elektrikerförbundet – för en bättre säkerhetskultur

Den 26 april hölls en utbildning av ett unikt slag på Hjälta kraftverk. Skyddsombud och underhållsledare samt personal från HR på Uniper norr samlades för att genomgå en utbildning i säkerhetskultur tillsammans med Svenska Elektrikerförbundet (SEF).

Publicerad:

Inbjudna representanter från SEF var ombudsman Sven Höckert och förtroendevalde regionala skyddsombudet Peter Nordin, som även är utbildnings- och arbetsmiljöansvarig hos Elektrikerna i VK 15 Mellannorrland.
På agendan låg bl.a. skyddsombudets roll, förväntningar, rutiner, samverkan och inte minst att diskutera företagets säkerhetshetskultur.
- Vi vill att alla ska komma hem från jobbet. Skyddsombudet ansvarar inte för de fel och brister som hittas men har en uppgift att rapportera dem. Alla kan göra fel och det ska inte tas personligt av någon när brister påtalas. Det gäller att få in rapporteringen i den dagliga verksamheten och att man för en konstruktiv dialog med arbetsgivaren och sina arbetskollegor/entreprenörer, uppmanade
Sven Höckert och fortsatte.
- Det som sker här idag är unikt. För första gången på mina 15 år på Elektrikerförbundet kommer initiativet till en gemensam utbildning från arbetsgivaren. Den utveckling som sker med samverkan och dialog får oss att gemensamt nå ännu längre i säkerhetsarbetet och den kultur som finns kring det. Ta bara dialogen om stegar och ställningar när vi diskuterade vilka regler som gäller så kontrar företaget med att det är ju bara en miniminivå som står i lagstiftningen vi har ju beslutat att hårdare regler ska gälla inom bolaget för att minimera riskerna. Ställning med fotlist redan från 1 M arbetshöjd som exempel.
Deltagare under dagen var underhållsledarna Bengt Granbom och Benny Sjölén, huvudskyddsombudet Örjan Öberg, skyddsombuden Kristoffer Wiik, Torbjörn Boman, Tomas Nilsson, Tommy Edlund och Mikael Högberg. Med på utbildningen var även HR chef Ulf Nordstrand och arbetsmiljöingenjör
Sven Backman. - Som utsett skyddsombud skall man känna att det är tillåtet att rapportera de brister man hittar. Inte minst är det viktigt för ett skyddsombud, och för alla medarbetare för den delen, att veta att det alltid är tillåtet att reagera, och agera, när man ser fel och brister i verksamheten. Att bedriva ett bra säkerhetsarbete gör man bäst tillsammans, kring det skall inte vara några konstigheter, säger HR chef Ulf Nordstrand.

/ Lars Sjölund och Sven Höckert

 

Uppdaterad:
Sidansvarig: Maja Uvestål