För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor. Läs mer om hur vi hanterar kakor

Vi bygger om!

Just nu pågår en ombyggnation av vår webbplats. Vissa störningar kan därför förekomma.

Elektrikerna, länk till startsidan
Förtroendevald elektriker som deltar vid en facklig kurs

Förtroendeuppdrag på arbetsplats

Inom Elektrikerna kan du ha ett förtroendeuppdrag både på din arbetsplats och inom din avdelning i Elektrikerna. Här kan du läsa mer om förtroendeuppdragen som du kan väljas till på din arbetsplats.

Fackligt ombud 

På en arbetsplats där det inte finns eller kan bildas en fackklubb kan medlemmarna på arbetsplatsen istället välja ett fackligt ombud. Det fackliga ombudet blir då länken mellan facket och medlemmarna på arbetsplatsen.

Det är det fackliga ombudet som tar emot viktig information från arbetsgivaren enligt medbestämmandelagen samt att det fackliga ombudet är den som för medlemmarnas talan när större förändringar sker på arbetsplatsen. 

Ett fackligt ombud får relevant information från Elektrikernas fackförbund samt kallelser och inbjudningar till fackliga möten eller träffar, till exempel till avdelningens representantskap som är varje avdelnings högsta beslutande organ på avdelningsnivå.

 

Ordförande 

En ordförande i en fackklubb är klubbens främsta företrädare och den har det övergripande ansvaret för klubbens verksamhet. Ordföranden leder arbetet i klubbens styrelse och utgör en viktig länk mellan klubben, medlemmarna och arbetsgivaren.

I uppdraget som klubbordförande ingår att samordna klubbens verksamhet samt att se till att klubbens styrelse och andra personer som har uppdrag i klubben vet vad som ska göras. 

En central del av uppdraget är att samordna klubbens arbete samt säkerställa att styrelsen och övriga förtroendevalda känner till vad som behöver göras och när.

 

Sekreterare 

En sekreterare i en facklubb ansvarar för att klubben har ordning på fattade beslut och dokumentation. Genom sin roll som ledamot i klubbens styrelse har sekreteraren också ett övergripande ansvar för klubbens verksamhet tillsammans med de andra i styrelsen.

Sekreteraren dokumenterar klubbens verksamhet genom att föra protokoll vid möten och  säkerställer även att viktiga beslut och diskussioner är tillgängliga. Sekreteraren ser till att uppdatera förbundets medlems- och uppdragsregister, och anmäler de val som genomförs på klubbens årsmöte till Elektrikerna.

 

Kassör 

Kassörer väljs endast i de klubbar som har en egen ekonomi och i dessa klubbar väljs också en revisor för klubben. Kassören i en fackklubb har ansvar för klubbens ekonomi och är klubbens firmatecknare tillsammans med ordföranden för klubben. Genom sin roll som kassör i klubbens styrelse har sekreteraren också ett övergripande ansvar för klubbens verksamhet tillsammans med de andra i styrelsen.

 

Ledamot

Att vara ledamot i en klubbstyrelse innebär att man är med och tar ansvar för klubbens verksamhet tillsammans med de andra i styrelsen. Som ledamot i en klubbstyrelse kan och bör du ha ett eget verksamhetsområde att ansvara för, till exempel studier, arbetsmiljö eller försäkringar.

 

MB-ledamot/förhandlare

En MB-ledamot eller förhandlare har i uppdrag att genomföra förhandlingar enligt medbestämmandelagen (MBL) på uppdrag av fackklubben. Det är ett viktigt uppdrag som kräver god kunskap om lagar och avtal.

Som MB-ledamot eller förhandlare representerar du medlemmarna i förhandlingar med arbetsgivaren. Du har fått delegation från Svenska Elektrikerförbundet att förhandla enligt MBL 11§, 12§ och 19§. Delegering sker av Svenska Elektrikerförbundet efter utbildning och erfarenhet efter varje årsmöte då klubbens val har registrerats.

 

Skyddsombud

Skyddsombudets uppgift är att företräda anställda i arbetsmiljöfrågor. I rollen som skyddsombud har du ett särskilt fokus på att förebygga ohälsa, olycksfall eller skador på din arbetsplats. Uppdraget som skyddsombud regleras av Arbetsmiljölagen, vilket innebär att ett skyddsombud har särskilda befogenheter.

Ett skyddsombud ska ha ett nära samarbete och planera arbetsmiljöarbetet tillsammans med huvudskyddsombudet, om ett sådant finns på arbetsplatsen. Om det inte finns något huvudskyddsombud ska skyddsombudet ha ett nära samarbete med fackklubbens styrelse.

//Läs mer om uppdraget som skyddsombud//

 

Huvudskyddsombud

Ett huvudskyddsombud samordnar skyddsombudens verksamhet och fungerar som en viktig länk mellan skyddsombuden och klubbstyrelsen på en arbetsplats. Den som är huvudskyddsombud har en överblick över hela arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen och ansvarar för att samordna skyddsombuden så att arbetsmiljöarbetet fungerar effektivt på arbetsplatsen.

 

Utbildningsombud

Ett utbildningsombud, tidigare lärlingsombud, har i uppgift att ta hand om lärlingar och lärlingars utbildning inom företaget. Det är ett viktigt uppdrag, som säkerställer kvalitén på yrkesutbildningen och som bidrar till att stärka facket genom att rekrytera nya medlemmar. Som utbildningsombud är du en viktig kontaktperson för lärlingar, och hjälper lärlingar att få en bra start i yrkeslivet.

Tillsammans med arbetsgivarens utbildningsansvarige ska utbildningsombud se till att lärlingars utbildning inom företaget sköts i enlighet Elbranschens centrala yrkesnämnd, ECY, och bilaga 1 i Installationsavtalet.

Utbildningsombud är med när en lärling anställs, informerar om fackklubbens verksamhet samt ser till att lärlingen registreras till ECY. Utbildningsombudet har även i uppgift att se till att lärlingens uppgifter registreras i det digitala lärlingssystemet KUB samt skickas in efter uppfylld utbildning inom företaget.

 

Ackordsansvarig

En ackordsansvarig har i uppgift att vara ett stöd för medlemmar som arbetar på ackord. Det är också en ackordsansvarigs uppgift att främja ackordsverksamheten inom företaget genom information, utbildning och rekrytering. 

Uppdraget som ackordsansvarig är inte ett fackligt uppdrag som omfattas av förtroendemannalagen (FML). För att omfattas och skyddas av förtroendemannalagen, som ger dig laglig rätt att vara ledig och utbilda dig för uppdraget, behöver du ha ytterligare ett förtroendeuppdrag.

Läs mer om förtroendemannalagen

 

Elsäkerhetsombud

Elsäkerhetsombud har en viktig roll inom arbetsmiljöområdet och i fokus för uppdraget står elsäkerhet. Som elsäkerhetsombud ser du, tillsammans med skyddsombud, till att rätt utrustning och verktyg används för mätning av ström och arbete med elmaterial. Du ska även se till att elsäkerhets- och kontrollansvar utfärdas på rätt sätt ihop med arbetsgivaren samt att rätt utrustning finns för de uppgifterna. Som elsäkerhetsombud är det viktigt att du håller dig själv och de andra medlemmarna i klubben uppdaterade vid ändringar i ellagstiftning och föreskrifter.

 

Studieansvarig

Som studieansvarig spelar du en avgörande roll i klubbens arbete med kompetensutveckling på arbetsplatsen. Genom att planera och genomföra utbildningar bidrar du till att stärka både enskilda medlemmar och facket. 

Uppdraget som studieansvarig innebär att se till att klubbens styrelsen och övriga förtroendevalda har rätt och relevant utbildning för sina uppdrag. Du planerar och genomför utbildningar  Du rekryterar också medlemmar till kurser och utbildningar, och skapar goda förutsättningar för lärande och utveckling på din arbetsplats.

 

Ledande montör

Uppdraget som ledande montör är en roll som kombinerar fackligt ansvar med praktiskt arbetsledningsansvar. Den ledande montören leder arbetet på arbetsplatsen, företräder arbetslaget mot arbetsgivaren samt planerar arbetslagets organisation. 

Som ledande montör leder du arbetet på arbetsaplatsen samt är en länk mellan arbetslaget och arbetsgivaren. Du ansvarar för att arbetet utförs enligt beskrivningar och anvisningar samtidigt som du företräder ditt arbetslags intressen.

 

Försäkringsinformatör

Som försäkringsinformatör är din uppgift att se till att dina arbetskamrater känner till sitt försäkringsskydd genom lag, kollektivavtal och medlemskap i Elektrikerna.

Du hjälper medlemmar att förstå och använda sitt försäkringsskydd, och stöttar även medlemmar vid försäkringsärenden.

 

Valberedning

Valberedningen har i uppgift att förbereda val till olika förtroendeuppdrag i klubben. Valen till olika uppdrag genomförs på klubbens årsmöte. Uppdraget som valberedning är viktigt för att säkerställa en representativ och välfungerande klubbstyrelse och andra förtroendeuppdrag. 

Senast uppdaterat: 12 november 2024

Relaterade ämnen