Det här är en avtalsrörelse
Elektrikerna tecknar kollektivavtal – avtal som reglerar din lön och dina anställningsvillkor – med arbetsgivarna inom elbranschen. När det är dags för kollektivavtalen att omförhandlas mellan facket och arbetsgivarna kallas det avtalsrörelse. En avtalsrörelse är med andra ord den period som leder fram till att nya kollektivavtal tecknas.
Förutom lön och arbetsvillkor förhandlar Elektrikerna och arbetsgivarna även om frågor som rör till exempel arbetsmiljö, semester eller olika typer av ersättningstillägg under avtalsrörelser.
Så här går det till
- Medlemmar skriver och skickar in motioner under januari och framåt året innan avtalsrörelsen drar igång.
- Ombud samlar in och behandlar avtalsmotionerna i september året innan avtalsrörelsen.
- Avtalsmotionerna gås igenom och prioriteras av Elektrikernas avtalsdelegationer och valda ombud i oktober året innan avtalsrörelsen.
- Elektrikerna begär förhandling med motparterna för de olika kollektivavtalen.
- Elektrikerna växlar krav med motparterna för de olika kollektivavtalen.
- Förhandlingar mellan Elektrikerna och våra motparter påbörjas.
- Nya kollektivavtal tecknas. Om förhandlingarna går som vi vill har vi nya kollektiavtal innan avtalen löper ut.
Vilka förhandlar Elektrikerna med?
Elektrikerna förhandlar om kollektivavtalen med arbetsgivarnas organisationer. Tillsammans sitter representanter från Elektrikerna och representanter från arbetsgivarnas organisationer olika förhandlingsdelegationer. Det finns en förhandlingsdelegation för varje kollektivavtal.
Det är inom förhandlingsdelegationerna som avtalskraven mellan Elektrikerna och arbetsgivarna växlas i början av avtalsrörelsen. Sedan förhandlar Elektrikerna och arbetsgivarna om vilka löner och villkor som ska gälla i kollektivavtalen. Vem som är Elektrikernas motpart varierar beroende på vilket kollektivavtal förhandlingarna gäller.
Installationsavtalet
Installationsavtalet är det största kollektivavtalet för Elektrikernas medlemmar som jobbar med elinstallationer. Det är en avtal som tecknas mellan Elektrikerna och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen (IN).
Kraftverksavtalet
Kraftverksavtalet är det kollektivavtal som gäller för medlemmar som arbetar med energidistribution och produktion. Det är ett avtal som tecknas mellan Elektrikerna och EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA).
TKE-AVTALET
TKE-avtalet (tidigare Thyssenavtalet) är ett avtal som tecknas mellan Elektrikerna och Teknikarbetsgivarna. Avtalet gäller för anställda på TK Elevator Sverige som arbetar med hissar och rulltrappor.
LARM- OCH SÄKERHETSTEKNIKAVTALET
Larm-och säkerhetsteknikavtalet är ett avtal som tecknas mellan Elektrikerna, fackförbundet Seko och Installatörsföretagen (IN). Det gäller för medlemmar som arbetar med larmanläggningar. I larm- och säkerhetsteknikavtalet finns en tilläggsdel som reglerar de villkor som gäller för de tekniker som arbetar på företaget Securitas Technology Sverige AB.
ELEKTROSKANDIAAVTALET
Elektroskandiaavtalet är ett avtal som tecknas mellan Elektrikerna och TeknikGrossisternas Arbetsgivareförening. Det gäller för anställda på Elektroskandia Sverige AB som reparerar vitvaror.
MANPOWERAVTALET
Manpoweravtalet är ett avtal som tecknas mellan Elektrikerna och Manpower El & Tele AB. Det gäller för bemanningspersonal som arbetar på Manpower. Manpoweravtalet är en anpassning av Installationsavtalet med särskilda tillägg för Manpower.
RADIO och TV-AVTALET
Radio- och TV-avtalet är ett avtal som tecknas mellan Elektrikerna och Svensk Handel. Det gäller för medlemmar som utför reparation och service inom radio, TV, data och elektronik.