Skapa en bra arbetsmiljö för dina anställda
Genom att samverka med dina medarbetare kan du som är arbetsgivare skapa du en tryggare och mer säker arbetsplats. Här kan du som är arbetsgivare läsa mer om hur du kan skapa förutsättningar för en bra arbetsmiljö för de som är anställda.
Engagera och samarbeta
Vi på Elektrikerna tror på samarbete mellan arbetsgivare och anställda för att säkerställa bästa möjliga arbetsmiljö. Det är oftast de anställda som har bäst kännedom om riskerna i sitt dagliga arbete, och bra förslag på hur de kan åtgärdas.
Genom att uppmuntra dina anställda till att engagera sig och vara delaktiga delaktiga i arbetsmiljöarbetet skapas också förutsättningar för ett framgångsrikt genomförande av åtgärder.
När arbetsgivare och anställda samverkar och gemensamt arbetar med arbetsmiljöarbetet minskar risken för tillbud och olyckor, vilket gynnar alla.
Samverka med skyddsombud
Vi tror också att du som är företagare och arbetsgivare tjänar på att samarbeta med den eller dem som är skyddsombud på er arbetsplats. Att du har någon i din personal att prata om arbetsmiljöfrågor och arbetsmiljöarbete gör stor skillnad.
Genom att samarbeta med det förtroendevalda skyddsombudet på arbetsplatsen kan ni tillsammans identifiera risker, diskutera lösningar och säkerställa att arbetsmiljön på arbetsplatsen utvecklas och förbättras.
Om det inte finns något skyddsombud på företaget är vårt tips till dig att uppmuntra någon till att ta sig an uppdraget.
Så här kan ni komma igång med arbetsmiljöarbetet
- Undersök arbetsmiljön
Börja med att undersöka era arbetsförhållanden tillsammans. Det kan göras genom en så kallad skyddsrond, när arbetsgivare och skyddsombud tillsammans går runt på arbetsplatsen för att undersöka till exempel verktyg, belysning, buller eller ventilation. När ni genomför en skyddsrond kan ni ta hjälp av checklistor eller till exempel ett regionalt skyddsombud i facket. - Åtgärda det som är möjligt att åtgärda
Fortsätt med att åtgärda det som går att åtgärda. Det som inte kan åtgärdas direkt ska tidsättas i en handlingsplan. Det ska i handlingsplanen stå när åtgärden senast ska vara gjord samt vem som är ansvarig för att åtgärden blir genomförd. Eventuella kostnader för åtgärden ska finnas med i handlingsplanen. - Följ upp
Det är viktigt att det sker en uppföljning efter att ni har åtgärdat det som går att åtgärda. Frågor som kan vara viktiga att diskutera är till exempel om alla är nöjda med åtgärden eller åtgärderna? Har arbetsmiljön blivit bättre? Behövs ytterligare åtgärder?
Senast uppdaterat: 11 april 2025