Lönerevision för anställda
Som arbetsgivare har du varje år ett ansvar att redovisa och justera lönerna för dina anställda enligt det som avtalats i kollektivavtalet. Här finns information om hur du går till väga och vart du kan vända dig för hjälp vid frågor.
Lönerevision ska ske varje år
Lönerna ska årligen uppräknas med vad parterna har enats om i kollektivavtalet. Exakt hur lönerevisionen ska gå till kan skilja sig åt mellan olika kollektivavtal och detaljerna för lönerevisionen hittar du i respektive överenskommelse mellan parterna.
Löneprotokoll skickas ut
Varje år skickas löneprotokoll ut till dig som är arbetsgivare. I detta ska du fylla i dina anställdas nya löner.
Det är också viktigt att lönekoder uppdateras i protokollet på de som är anställda så att detta stämmer överens med vart de befinner sig i karriären.
Tillsammans med löneprotokollet får du ett brev med information om vilka procentsatser som gäller för den individuella delen och den garanterade delen för det aktuella året.
Förhandling
I första hand förhandlas lönerna mellan dig som är arbetsgivare och fackklubben på arbetsplatsen, eller med fackligt förtroendevald. Om du behöver stöd i processen ska du kontakta regionkontoret i din region.
Lönepotten – hur den räknas fram
Revision av utgående löner sker oftast på våren. Då bildas ett löneutrymme, en "pott", motsvarande den procentsats som är framförhandlad.
Potten ska fördelas individuellt vid förhandlingar inom företaget. Efter fördelning av lönepotten ska varje heltidsanställd ha fått minst den garanterade procentsatsen i ökad lön.
Extra lönerevision
I Installationsavtalet finns också möjlighet att ompröva lönen en gång per år. Extra lönerevision används oftast när en fackklubb har noterat att en av deras medlemmar har halkat efter i lön. Då kan klubben kalla arbetsgivaren till förhandling.
Som arbetsgivare måste du kunna motivera löneskillnaderna mellan dina anställda. Lönesättningen får inte vara diskriminerande utan ska sättas utifrån fyra kriterier: yrkeskunnighet, kvalifikation, prestation och ansvar.
Klubben på företaget har också möjlighet att kalla till förhandling om lönerevision för hela kollektivet, till exempel om företaget går väldigt bra och det är hög inflation.
Vill du veta mer?
I kollektivavtalen kan du läsa mer om lönekriterierna.
- I Installationsavtalet hittar du lönekriterna i 7 kap § 2.
- I Kraftverksavtalet hittar du lönekriterierna i 7 kap samt i Bilaga 4.
Löneprotokoll: Installationsavtalet
Inrapportering av färdiga löner och koder ska returneras på bifogat protokoll så snart som möjligt efter att förhandlingarna är klara. Lönerevisionsprotokollen skickas in till Elektrikerna via mejl till: manadsloner@sef.se.
Ladda nerLöneprotokoll: Kraftverksavtalet
Inrapportering av färdiga löner och koder ska returneras på bifogat protokoll så snart som möjligt efter att förhandlingarna är klara. Lönerevisionsprotokollen skickas in till Elektrikerna via mejl till: manadsloner@sef.se.
Ladda ner
Senast uppdaterat: 17 april 2025
Relaterade ämnen
- Det här är Elektrikernas kollektivavtalElektrikerna har flera olika kollektivavtal. Vi organiserar medlemmar som jobbar med elinstallation och distribution, privata kraftverk, energi-installation såsom sol- och vindkraft, hiss och rulltrappor, larm och säkerhet, data och elektronik, radio- och TV-teknik samt nätverk och telefoni.
- Teckna avtalDen enklaste vägen till ett kollektivavtal för dig som är arbetsgivare är att gå med i en arbetsgivarorganisation som är passande för ditt företags bransch. Du kan också teckna ett så kallat hängavtal direkt med Elektrikerna.
- Betala och redovisa försäkringsavgiftSom arbetsgivare inom Kraftverks- och Elektroskandiaavtalen ska du årligen betala en försäkringsavgift till Elektrikerna. Här förklarar vi vad försäkringsavgiften innebär, hur den beräknas och hur du betalar samt redovisar den till oss.