Att anställa en lärling
Genom att anställa en lärling tar ditt företag en aktiv roll i att forma branschens framtid och säkerställer att nästa generation av elektriker får den kompetens som behövs för att möta morgondagens utmaningar. Det är inte bara ett ansvar – det är en fantastisk möjlighet att investera i framtiden.
Fördelar med att anställa en lärling
Det finns många fördelar för dig som har företag inom elbranschen att anställa en lärling. Här är några av fördelarna med att anställa en lärling:
- Du säkrar kompetens för framtiden – genom att utbilda lärlingar bidrar du till att möta branschens ökande behov av kvalificerade elektriker.
- Du stärker företagets konkurrenskraft – ett företag som satsar på lärlingar visar ansvar och framåtanda, vilket gör företaget mer attraktivt för kunder och samarbetspartners.
- Du kan öka arbetsglädjen i teamet – lärlingar bidrar med ny energi, motivation och nya idéer som kan inspirera hela arbetsgruppen.
- Du visar på samhällsengagemang och ansvar – att investera i lärlingar visar att ditt företag vill vara en del av elbranschens framtid och bidrar till att minska den lärlingskris som många nyutbildade elektriker möter.
Krav för att anställa en lärling
För att kunna anställa en lärling och säkerställa att lärlingstiden räknas krävs följande:
- Att företaget har tecknat Installationsavtalet
För att du ska kunna anställa en lärling måste ditt företag ha tecknat Installationsavtalet, antingen genom ett medlemskap i Installatörsföretagen eller genom ett hängavtal med Elektrikerna. - Att lärlingen har en utbildning som uppfyller branschkraven
Lärlingen ska ha en utbildning som uppfyller branschkraven. Du kan läsa mer om utbildningskraven för lärlingar hos Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY.
Anställningsform och prövotid
En lärling ska anställas tillsvidare eller i vissa särskilda fall tidsbegränsat. Lärlingstiden är normalt 1 600 timmar varav de första 720 timmarna är ömsesidig prövotid. Observera att prövotid inte är detsamma som en provanställning.
Du kan läsa mer om reglerna och villkoren för vad som gäller vid anställning av en lärling i Installationsavtalet, som du hittar här:
Löner för lärlingar
Lärlingstiden delas i två delar och vilken lägsta lön en lärling ska ha beror på hur många timmar lärlingar har jobbat.
Period 1: 0–720 timmar
Enligt Installationsavtalet är lägstalönen för en lärling 16 395 kr/månad från från 2024-05-01.
Period 2: 721 timmar – tills dess att lärlingstiden är klar, vanligtvis 1600 timmar
Enligt Installationsavtalet är lägstalönen 18 987 kr/månad från 2024-05-01.
KUB – Enkelt system för lärlingsadministration
KUB är ett digitalt system för administration av lärlingar, som har funnits och använts sedan 2022. Alla lärlingar som anställs från och med den 1 januari 2022 ska registreras i KUB.
I KUB kan du som är arbetsgivare registrera ditt företag och er lärling, och ni kan använda er av KUB för att följa lärlingens utveckling och arbetade timmar.
Genom att använda KUB får du som är arbetsgivare en tydlig överblick över lärlingens utveckling samt kan se eventuella kompletteringar som krävs för att lärlingen ska kunna ansöka om sitt certifikatet.
Den som är lärling registrerar kontinuerligt sin arbetade tid och vilka arbetsmoment som har genomförts i KUB. Lärlingar kan på ett enkelt sätt se var i lärlingsprocessen de befinner sig, hur mycket lärlingstid som återstår samt om de har eventuella kurser att komplettera för att kunna ansöka om certifikat.
Du hittar KUB här:
Senast uppdaterat: 12 november 2024