Fotograf: Krister Olsson

Arbetsplatsbesök på Härjeåns Vattenkraftsanläggning i Tännfallet

Krister Olsson från Elektrikerförbundet träffade våran medlem Sven-Erik Åström som jobbar åt Härjeåns på vattenkraftsidan.

Publicerad:

Han är den som också är Härjeåns kontaktman på bygget, vilket underlättar då tex, platschefen har något han vill prata om, Sven-Erik besöker bygget 2-3 ggr i veckan.

Sven-Erik visar mig runt lite på det nybygge som bedrivs där. Det befintliga kraftverket byggdes 1942,och har tjänat ut vilket gjorde att det byggs ett nytt lite längre nedströms det befintliga.

Efter att vi gått runt och pratat och fotat i den dagstemperatur som rådde (-17 grader) var det skönt att komma in i värmen i NCC:s byggbarack. Där fick jag tillfället att ställa frågor till NCC:s Anders Berg som även är platschef på bygget. Han berättar att det är NCC som är huvudentreprenör här på bygget.

Gamla turbin i Tännfallet

Fotograf: Krister Olsson

Nybygget startades i oktober 2016, då var det markarbeten som påbörjades. Då var det ca 3-10 arbetare här, men som mest så har det varit ca 30 man här och jobbat. Tanken var att det gamla kraftverket skulle köras parallellt med nybygget men det inträffade ett haveri på det i april 2017och har sedan dess stått stilla.

Anders berättar att jobbet har flutit på bra men att det på sista tiden har blivit lite kallare och med det så tar det lite extra tid med en del saker. Han nämner också att all betong som har gått åt till bygget har tillverkats på plats av Ånge Mobilbetong.

Det jobbas från måndag till torsdag på bygget, sedan åker gubbarna hem då de har jobbat in fredagen. Den som har längst hem är en arbetare från Dorotea, vilket gör att han har en lång resa att åka.

Det utförs skyddsronder varannan vecka av Härjeåns, skyddsombud tillsammans med Platschefen. Det kan nämnas att det har varit väldigt få tillbud med tanke på de manskap som jobbar här.

Det nya kraftverket är planerat att stå färdigt någon gång under våren 2018.

Uppdaterad: