Sök


 
Följ oss på Facebook  Följ oss på Twitter   DELA  SEF Play - Elektrikernas videokanal 

Välbesökt medlemsmöte i Axvall

Montörer som arbetar för Vallebygdens Elektriska i Axvall höll medlemsmöte och fick besök av ombudsman Morgan Andersson. Han informerade om kollektivavtalets värde och innehållet i Installationsavtalet. Avtalet diskuterades liksom många andra frågor som medlemmarna passade på att ställa.
- Ett mycket välbesökt och trevligt möte, konstaterade Morgan Andersson. Text och foto: Morgan Andersson 2014-09-30

Utbildningen som får fram nya klubbordförande

Den fackliga grundutbildningen GFU steg 1 i Eskilstuna arrangerades av verksamhetskrets 9 och Region Mitt. Och det var ett glatt gäng som onsdagen den 24 september påbörjade utbildningen. De tjugo deltagarna fick lära sig facklig ideologi, ledarskap i en facklig organisation samt ta del av information om avtalsförsäkringar och hur klubbverksamhet kan bedrivas.

Många och långa diskussioner om hur det ser ut på svensk arbetsmarknad blev det. Även frågorna och åsikterna om hur oorganiserade - icke medlemmar - ska behandlas och hur man ska göra för att få med dessa i facket tog tid.
- Glädjande är att man i fem firmor kan se fram emot att man får nystartade klubbar. Förändringarnas vindar blåser och i Region Mitt har vi genom GFU, den grundläggande förtroendemannautbildningen, utbildat åtminstone fem nya eller blivande klubbordförande, konstaterar verksamhetsledare David Fernhed i verksamhetskrets 9. Text och foto: David Fernhed 2014-09-26

Säker servicebil i Jönköping

Elektrikerna i Jönköping planerade att genomföra en arbetesmiljösatsning för servicemontörer med vägning och information om fordonen. Övriga förbund inom 6F tyckte att det var en bra idé så det blev en gemensam aktivitet. Polisen kontaktades och de ställde upp. Man kom överens om att aktiviteten skulle vara förebyggande och informativ och att polisen inte skulle sätta dit någon.

Avsikten var att i första hand få servicemontörerna att inse vilka risker det finns med överlast men även att lastning sker på rätt sätt. Det har inträffat en olycka med last på tak i VVS rör av plast och med plastlock. Vid en kökrock for ett vinkeljärn genom plastlocket som ett spjut mot den påkörda bilen. Det är inte svårt föreställa sig vad som skulle ha kunnat ske om den farit genom rutan och det suttit ett barn i baksättet.

De som kom från polisens fordonskontroll hade full teknisk utrustning så fordonsförarna fick all information om fordonet utskrivet och kontrollanten gick igenom vad som gällde det fordonet. Det blev många bra diskussioner om säkerhet gällande servicebilar tack vare två duktiga och trevliga poliser på plats.

- Då det var dagarna före valet passade vi på att bjuda in kommunalrådet i Jönköping, Ilan de Basso (S). Så medan man intog korv och dricka fick man tillfälle att diskutera politik, viket många gjorde och det blev bra diskussioner, konstaterade Arne Forsberg. Text och foto: Arne Forsberg 2014-09-24

Koll på jobbet i Skara

Ombudsman Morgan Andersson och skyddsombudet Håkan Hermansson från Elektro Byrån besökte tisdagen den 23 september utbyggnaden av Jula centrallager i Skara. En stor arbetsplats med full fart och med många elektriker från Elektro Byrån och inlånade från Mariestads El - se bilden ovan. Text och foto: Morgan Andersson 2014-09-23

Rulltrappstekniker i Stockholms undre värld

År 2017 och efter cirka 17 miljarder kronor i investeringar är Citybanan i Stockholm klar. Ett gigantiskt underjordiskt bygge. En sex kilometer lång tunnel för pendeltågstrafik. Den börjar vid Tomteboda och slutar vid Södra Station på Södermalm. Två nya stationer - City och Odenplan - och en ny järnvägsbro. I berg och under Riddarfjärden. Schaktmassor motsvarande trettio Hötorgsskrapor har sprängts ut. På bilden ovan kan man se hur det ser ut efter gjutningen av ett hisschakt. Här kommer fyra rulltrappor att monteras.

Stockholm City får fyra spår jämfört med de två som funnits sedan 1871 för tio tåg per dygn. Framöver räknas det med över 550 tåg per dygn. 60 procent av tågtrafiken i Stockholm är pendeltåg. Givetvis finns det elektriker som arbetar med installationer av olika slag. En av dem är Björn Berger, från Stockholm som är rulltrappstekniker på Otis. Han kollar på bilden "hjärnan" bakom en av rulltrapporna. Rulltrapporna är mekanik men det är mycket styrning också.

Björn och hans kollegor är med och monterar och driftsätter 1,8 kilometer rulltrappor. Det blir ett 70-tal som ska transportera 100-tusentals resenärer. En vanlig vardag passerar 250 000 personer Stockholm C. Efter bygget blir station Odenplan en av Sveriges mest frekventerade stationer. I kommande nummer av Elektrikern kan man läsa mer om rulltrappetekniker och Björn. Text och foto: Leif Göbel 2014-09-23

Klubb 67 reste till Köping

Köping var målet för klubbens dagsutflykt med fru/sambo. Det blev en lyckad resa tillbaka i tiden. På Köpings museum träffade vi ” fru Scheele ” som bakom förklädnaden spelades av museiintendenten Ingela Welén. Hon berättade om Carl Wilhelm Scheele som levde i mitten av 1700-talet. Han var den världsberömde kemisten och apotekaren som bland annat upptäckte det vi andas in för att leva - syret. Han var mycket produktiv och nedtecknade cirka 20 000 experiment och skrev ett stort antal avhandlingar. Som nybliven apotekaränka var hon mycket intresserad av oss gubbar och önskade att någon av oss skulle ”konservera” henne och få apoteket på köpet. Det går nog inte nu för tiden.

Efter en god och närande lunch besökte vi Köpings bil och teknikhistoriska samlingar där den mycket insatte guiden Bengt Magnusson på bilden ovan visade oss runt bland gamla bilar och motorcyklar.
- Kronan på verket anser jag vara en Mercedes-Benz SSK 1929 års modell, vit sportvagn med en 6 cylindrig, 7 liters kompressormatad motor som hittades som en skrothög av Bertil Lindblad, en av grundarna till museet. Den tog 20 år att renovera och är som de flesta utställda gamla bilarna och motorcyklarna i kördugligt skick. Efter fika gick hemfärden som en dans, sammanfattade Jan Eriksson utflyktsdagen. Text och foto: Jan Eriksson 2014-09-22

Nya i facket utbildade

Nya medlemmar i Elektrikerförbundets verksamhetskrets 9 träffades i Uppsala fredagen den 19 september. Detta för att som ny i förbundet få grundläggande kunskap om facket. Arrangör var sektion 20 i verksamhetskrets 9.

Erik Johansson i mitten på bilden ovan pratade ideologi, kollektivavtalet och ackordstidlistan, ATL. Johnny Östberg som är regionalt skyddsombud talade om arbetsmiljöfrågor och Kent Larsson gick igenom försäkringsskyddet tillsammans med Johan Heinonen. Utbildningsdagen samlade 14 deltagare som alla tyckte de fick bra information med många aha-upplevelser. Text och foto: Kent Larsson 2014-09-22

Anmäl dig till LO:s Ungdomsforum

Ungdomsforum firar i år 10 år och har under åren etablerat sig som en viktig och populär tvärfacklig arena. På bilden ovan syns deltagarna i 2013 års Ungdomsforum. Arrangemanget görs i samverkan med Runöskolan och bygger på alla LO-förbundens närvaro. Läs mer här

Är du intresserad och känner att detta är något för dig ska du skicka intresseanmälan till Elektrikerförbundet senast den 17 oktober – anmälningsblankett LO ungdomsforum 2014 (pdf)

PRESSKLIPP

Elföretag stäms för jobb i Malmberget
Elektrikerförbundet stämmer ett elföretag från Västsverige för att systematiskt ha planerat övertidsarbete när de arbetade åt LKAB i Malmberget. SVT - Nordnytt 2014-09-26


Jobben där flest dör i förtid
Lastbilschaufförer, montörer och elektriker är nya på listan över yrken där dödsolyckor är vanliga. Arbetet 2014-09-23

MEDLEMSINFO

Skicka in ditt bästa arbetsmiljöfoto

Elektrikerförbundet har numera en tävling där det gäller att ta det bästa arbetsmiljöfotot. Meningen är att ni ska ta bilder från vardagen i ert arbete där fotot på ett tydligt, roligt, skrämmande eller klurigt vis fångar både bra och dålig arbetsmiljö. En bild säger mer än tusen ord.

En enväldig jury på förbundet kommer att utse en vinnare i slutet av varje månad under hela återstoden av 2014 med första prisutdelning i slutet av juni. Vinnande bild kommer att presenteras på sef.se och på förbundets facebooksida. Personen som tog bilden kommer att vara anonym. Men man ska uppge när och var fotot är taget, namn, personnummer och företagets namn när man skickar det till: min.arbetsmiljo@sef.se

Det blir fina priser till vinnarna som exempelvis ett par kevlarhandskar. Så ta och skicka in din bild nu.


Ladda ned Elektrikernas app

Nu finns alla appar som du som medlem i Elektrikerförbundet kan ha användning för samlade i en app. Elektrikerappen är klar för nedladdning och finns där du brukar ladda ned dina appar, oavsett telefon eller surfplatta. Sök efter "elektrikerna".

När du öppnar den första gången får du frågan om du tillåter att ta emot push-meddelande. Klicka OK där så får du meddelanden då det händer något speciellt i förbundet. Använd appen och återkom via Facebook eller Twitter med förslag till förbättringar.


Ladda ned HELP-appen

Den nya HELP-appen är webbaserad. För att få den går man in på helpforsakring.se i mobilens webbläsare, klickar sig vidare till elektriker-sidan och där kan man välja att spara ner sidan som en ikon på hemskärmen. Det står "Bokmärk denna sida för nödsituationer". Det är då elektrikernas egna sida som sparas ner på mobilen och där kan man ringa till HELP direkt via en knapp.

Alla appar som man som medlem i Elektrikerförbundet kan ha användning för finns samlade i en app. Elektrikerappen finns där man brukar ladda ned sina appar, oavsett telefon eller surfplatta. Sök efter "elektrikerna".


Fackliga nyheter på nätet

På hemsidan: www.fackliganyheter.nu finns de senaste nyheterna i fackförbundspressen. Fackliganyheter.nu är en ideell förening som med en gemensam webbplats vill göra det lättare att hitta de fackliga tidningarnas nyheter på nätet. Föreningen bildades den 25 september 2001 och är ett samarbete mellan LO-tidningar, TCO-tidningar och Saco-tidningar.


Elteknikbranschens Kompetensbåt

Årets mötesplats för lärare på El- och Energiprogrammet den 28-29 oktober 2014


Nominera hjälte
Hyr en av förbundets fjällstugor – boka nu

Medlemmar i Elektrikerna kan boka förbundets stugor i Sälen och Ljusnedal på bilden ovan. Principen ”först till kvarn” gäller. Ring 040 – 696 22 17 och tala med Gun Bengtsson eller skicka ett e-brev till: postbox.syd@sef.se Klicka här för anmälningsblankett (pdf) 


 

 

Copyright (c) 2014 Svenska Elektrikerförbundet